Cytogenetics Questions and Answers – Nuclear Export

«
»

This set of Cytogenetics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Nuclear Export”.

1. The proteins that are imported have a _______________
a) NES
b) NLS
c) FG rich domain
d) Have to be less than 45KDa
View Answer

Answer: b
Explanation: The importins are mainly needed for proteins that are greater than 45KDa so that they can’t diffuse randomly. They must have a nuclear localization signal which is a repeat of lysine rich sequences.
advertisement

2. The basket like structure of filaments in NPC has _________ filaments and is located in ____________ side of the nuclear membrane.
a) 6, nuclear
b) 8, nuclear
c) 6, cytosolic
d) 8, cytosolic
View Answer

Answer: b
Explanation: 8 filaments about 100nm in length come out from the nuclear side of the NPC and they are joined to the ring at the end forming a nuclear basket.

3. The central plug is a mesh of FG rich nucleoporins.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There are some nucleoporins lining the nuclear pore which have long hydrophobic regains separated by FG domains. They are the FG rich proteins. They are not only present in the central plug but also attached to nuclear basket.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Choose the correct one seen in nuclear end of the NPC.
a) Ran.GDP
b) Importin
c) Ran. GTP
d) Exportin.Ran.GDP
View Answer

Answer: c
Explanation: Only Ran. GTP of the Four can be seen in the nuclear side of the membrane while the rest can be seen in the cytosolic end of the NPC.

5. The interaction of importin with Ran.GTP _____________________ its affinity for NLS.
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) They never interact
View Answer

Answer: b
Explanation: In the nuclear side of the cytoplasm the interaction of the importing with the Ran.GTP complex decreases its affinity for NLS which releases the cargo.
advertisement

6. Nuclear export sequence is _______________ rich.
a) Lysine
b) Leucine
c) FG
d) RGD
View Answer

Answer: b
Explanation: The NES or Nuclear Export sequence that is recognized in the cargo to be exported is leucine rich. This marks it for export.

7. CRM1 is necessary for the export of mRNA.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: LMB or leptomycin B treatment prevents the export by CRM1 as it binds to the NES binding site. However, it doesn’t affect export of mRNA which shows that is via some other mechanism.
advertisement

8. Which one of the following is wrong about TAP?
a) TAP can interact with the FG repeats
b) TAP directly passes the mRNA through the
c) siRNA against TAP will result in cytosolic accumulation of proteins with NLS
d) TAP directly interacts with Aly/REF
View Answer

Answer: c
Explanation: TAP is the exportin that exports the mRNA out of the nucleus. It can bind to the poly A+ region of the mRNA and with help of Aly/REF protein it helps in export.

9. Which of the following proteins will have a higher cytosolic concentration?
a) RAN.GTP
b) CMR1
c) TAP
d) NTF2
View Answer

Answer: d
Explanation: NTF2 helps RAN to return to the nuclear side of the membrane, and then it diffuses back to the cytosol. All other options here have a greater concentration in the nuclear half.
advertisement

10. Which of these interactions are weak?
a) Ran.GTP-exportin-cargo
b) Ran.GTP-NTF2
c) Ran.GDP-importin
d) Ran-GTP-importin
View Answer

Answer: c
Explanation: The hydrolysis of the GTP reduces the interaction of Ran with the importin bound to cargo. This results in the release of the cargo into the cytosol.

11. Which of the following will be exported via CRM1?
a) mRNA
b) tRNA
c) 5SrRNA
d) DNA
View Answer

Answer: c
Explanation: The exportin CRM1 is necessary for the export of the 5S rRNA. It is seen that it doesn’t export the mRNA. Exp-T exports tRNA and DNA is not usually exported.

12. Aly/REF is attached to the mRNA_______________
a) During poly adenylation
b) During G cap binding
c) During splicing
d) During editing
View Answer

Answer: c
Explanation: The study of improperly spliced mRNA shows that Aly/REF is added to proteins during splicing by the SR proteins that mark the exon / intron junction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cytogenetics.

To practice all areas of Cytogenetics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.