Cytogenetics Questions and Answers – Transcription in Eukaryotes : Gene Silencing at Telomere

«
»

This set of Cytogenetics Assessment Questions and Answers focuses on “Transcription in Eukaryotes : Gene Silencing at Telomere”.

1. RAP1 has a ___________________
a) Positive effect on transcription
b) No effect on transcription
c) Negative effect on transcription
d) Immensely positive effect on transcription
View Answer

Answer: c
Explanation: RAP1 is necessary for silencing at the telomere. As silenced gene can’t be expressed so it has a negative effect. The effect can be even called very negative as the silencing is very strong.
advertisement

2. We know that loss of DNA bases is highly mutagenic. But a loss of DNA bases from which region will not have much affect at all?
a) Centromere
b) Satellite region
c) Hot spots for recombination
d) Telomeres
View Answer

Answer: d
Explanation: Telomere genes are mostly silenced so in case of any deletion mutation the deletion will not be detected. However, loss of bases from anywhere else in the chromosome which transcribe RNA could be disastrous for the cell.

3. A eukaryotic cell can divide only a limited number of times.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: As the cell goes on dividing in each division love genes at the telomere is lost for the primer RNA at the telomere. Thus the DNA keeps shortening. If it shortens beyond a limit the cell undergoes apoptosis.
advertisement
advertisement

4. Yeast mating factor alpha is located in _________________
a) HMR
b) MAT
c) HML
d) HAT
View Answer

Answer: c
Explanation: The mating factor alpha is located in the left telomere at HML. This gets transferred to MAT locus for expression. HMR has the ‘a’ mating factor.

5. If a parent yeast is of mating type a, what will be the mating type of its bud?
a) a
b) alpha
c) rho
d) a-alpha
View Answer

Answer: b
Explanation: In yeast mating type alternates with every generation, so if a parent is ‘a’ then bud will be ‘alpha’ and vice versa. Yeast with a-alpha mating type is sterile while there is no rho mating type of yeast.
advertisement

6. Under which condition will the yeast express a-alpha mating type?
a) HAT activation
b) TBP activation
c) HDAC inactivation
d) HAT inactivation
View Answer

Answer: d
Explanation: HAT acetylates the histone H3 and H4 so it activates the gene while HDAC deacetylates them and inactivates the genes. Under condition when HAT is active but HDAC is inactive we will get an expression of both the telomere gene which is normally repressed. This will lead to a-alpha mating type.

7. RAP1 binds to ____________
a) At the loop between enhancer and promoter
b) Linear repeated sequences
c) At the nuclosomes in telomere region
d) Specific sequences at telomere
View Answer

Answer: b
Explanation: RAP1 has no sequence specification. It binds to the repeated sequences at the telomeric region in the linear DNA lacking nucleosomes. Then, it loops over and spreads the repression to the entire telomere.
advertisement

8. Which of these SIR proteins are having HDAC activity?
a) SIR1
b) SIR2
c) SIR3
d) SIR4
View Answer

Answer: b
Explanation: The SIR or silent information regulator proteins are responsible for repression at the telomere by deacetylating the histones. While SIR3and SIR4 bind to the N-termini the SIR2 protein which is attracted by SIR 3-4 is having the HDAC activity.

9. You transfer the DAM gene to the telomere of yeast. What will be your expected result?
a) Methylation at the A sites in specific sequence
b) Methylation at the C sites in specific sequence
c) No methylation at the A sites in specific sequence
d) No methylation at the C sites in specific sequence
View Answer

Answer: c
Explanation: DAM is a methylase that methylates the A of GATC sequence. When expressed in Yeast it methylated the yeast DNA, however, in telomere the expression is blocked by the telomere silencing effect. Thus, we don’t get methylated DNA.
advertisement

10. What is the range of telomere suppression?
a) 1kb
b) 3kb
c) 4kb
d) 10kb
View Answer

Answer: c
Explanation: The telomere suppression spreads up to 4kb from the telomere. This is possible due to the looping action of RPA1 and SIR2-4 proteins by protein-protein interactions. The history at this regions are hemi-acetylated.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cytogenetics.

To practice all areas of Cytogenetics Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.