Machine Kinematics Questions and Answers – Inversions of Four Bar Chain

«
»

This set of Machine Kinematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Inversions of Four Bar Chain”.
1. Match list I with list II
List I List II
A. Quick return mechanism 1. Lathe
B. Apron mechanism 2. Milling machine
C. Indexing mechanism 3. Shaper
D. Regulating wheel 4. Centreless grinding

a) A-3,B-2,C-1,D-4
b) A-2,B-3,C-4,D-1
c) A-4,B-2,C-3,D-1
d) A-3,B-1,C-2,D-4
View Answer

Answer: d
Explanation: Quick return mechanism – Shaper
Apron mechanism – Lathe
Indexing mechanism – Milling machine
Regulating wheel – Centreless grinding

2. A point on a link connecting a double slider crank chain will trace a
a) straight line
b) circle
c) parabola
d) ellipse
View Answer

Answer: d
Explanation: The point on connecting link traces an elliptical path.

3. A wheel is rolling on a straight level track with a uniform velocity ‘v’. The instantaneous velocity of a point on the wheel lying at the mid-point of a radius
a) varies between 3 v/2 and -v/2
b) varies between v/2 and -v/2
c) varies between 3 v/2 and -v/2
d) does not vary and is equal to v
View Answer

Answer: b
Explanation: None
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. A four-bar chain has
a) all turning pairs
b) one turning pair and the others are sliding pairs
c) one sliding pair and the others are turning pairs
d) all sliding pairs
View Answer

Answer: a
Explanation: A four-bar linkage, also called a four-bar, is the simplest movable closed chain linkage. It consists of four bodies, called bars or links, connected in a loop by four joints. Generally, the joints are configured so the links move in parallel planes, and the assembly is called a planar four-bar linkage.

5. The mechanism in a shaping machine is
a) a closed 4-bar chain having 6 revolute pairs
b) a closed 6-bar chain having 6 revolute pairs
c) a closed 4-bar chain having 2 revolute and 2 sliding pairs
d) an inversion of single slider crank chain
View Answer

Answer: d
Explanation: Shaping machines use quick return mechanism which are either Whitworth quick return mechanism or crank and slotted lever quick return mechanism. These are inversions of single slider crank chain.

6. The number of inversions of a slider crank chain is
a) 6
b) 5
c) 4
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: A slider crank chain has 4 links and by fixing each link, one at a time, we get 4 different mechanisms, each of which is an inversion. Hence, a slider crank chain has 4 inversions.

7. Which of the following is an inversion of single slider crank chain?
a) Elliptical Trammel
b) Hand Pump
c) Oldham’s Coupling
d) Scotch Yoke
View Answer

Answer: b
Explanation: Hand pump is an inversion of single slider crank chain.
advertisement

8. Which of the following are the inversions of double slider crank chain?
1. Oldhan coupling
2. Whitworth quick return mechanism
3. Beam engine mechanism
4. Elliptical Trammel mechanism
The correct answer codes are
a) 1 and 2
b) 1 and 4
c) 2, 3 and 4
d) 1, 2 and 3
View Answer

Answer: b
Explanation: Oldham coupling and Elliptical trammel are inversions of double slider crank chain.
Whitworth quick return mechanism is an inversion of single slider crank chain. Beam engine mechanism is an inversion of 4-bar linkage.

9. Which of the following is an inversion of single slider crank chain?
a) Beam engine
b) Watt’s indicator mechanism
c) Elliptical Trammel
d) Oscillating cylinder engine
View Answer

Answer: d
Explanation: Oscillating cylinder engine is an inversion of single slider crank chain.
advertisement

10. Oldham’s coupling is used to connect two shafts which are
a) intersecting
b) parallel
c) perpendicular
d) co-axial
View Answer

Answer: b
Explanation: Oldham’s coupling is used to connect slightly offset parallel shafts.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Kinematics.
To practice all areas of Machine Kinematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.