Machine Kinematics Questions and Answers – Relative Velocity of Two Bodies Moving in Straight Lines

«
»

This set of Machine Kinematics online quiz focuses on “Relative Velocity of Two Bodies Moving in Straight Lines”.

1. A machine raised a load of 360 N through a distance of 200 mm. The effort, a force of 60 N moved 1.8 m during the process. Calculate mechanical advantage.
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, load raised, W = 360 N
Effort applied, P = 60 N
Distance moved by the effort, y = 1.8 m
Distance moved by the load, x = 200 mm = 0.2 m
Mechanical advantage, M.A. = W/P = 360/60 = 6.
advertisement

2. A machine raised a load of 360 N through a distance of 200 mm. The effort, a force of 60 N moved 1.8 m during the process. Calculate velocity ratio.
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
View Answer

Answer: d
Explanation: Given, load raised, W = 360 N
Effort applied, P = 60 N
Distance moved by the effort, y = 1.8 m
Distance moved by the load, x = 200 mm = 0.2 m
Velocity ratio, V.R. = y/x = 1.8/0.2 = 9.

3. A machine raised a load of 360 N through a distance of 200 mm. The effort, a force of 60 N moved 1.8 m during the process. Calculate efficiency at this load.
a) 44.44%
b) 55.55%
c) 66.66%
d) 77.77%
View Answer

Answer: c
Explanation: Given, load raised, W = 360 N
Effort applied, P = 60 N
Distance moved by the effort, y = 1.8 m
Distance moved by the load, x = 200 mm = 0.2 m
Mechanical advantage, M.A. = W/P = 360/60 = 6
Velocity ratio, V.R. = y/x = 1.8/0.2 = 9
Efficiency at the load, ȵ = M.A./V.R. x 100 = 6/9 x 100 = 66.66%.

4. A machine raised a load of 360 N through a distance of 200 mm. The effort, a force of 60 N moved 1.8 m during the process. Calculate effect of friction.
a) 10 N
b) 20 N
c) 30 N
d) 40 N
View Answer

Answer: b
Explanation: Given, load raised, W = 360 N
Effort applied, P = 60 N
Distance moved by the effort, y = 1.8 m
Distance moved by the load, x = 200 mm = 0.2 m
Mechanical advantage, M.A. = W/P = 360/60 = 6
Velocity ratio, V.R. = y/x = 1.8/0.2 = 9
Effort lost in friction, FP = P – W/V.R. = 60 – 360/9 = 20 N.

5. In a lifting machine, the effort required to lift loads of 200N and 300N were 50N and 60N respectively. If the velocity ratio of the machine is 20 determine law of the machine.
a) P = 1/10W +30
b) P = 1/20W +30
c) P = 1/30W +30
d) P = 1/40W +30
View Answer

Answer: a
Explanation: Let the law of machine be P = mW + C
where P = effort applied, W = load lifted and m and C being constants.
when W = 200 N P = 50 N
when W = 300 N P = 60 N
Putting these values in the law of machine.
50 = 200m + C …………(i)
60 = 300m + C …………(ii)

advertisement

Subtracting (i) and (ii), we get
1 = 10 m
or, m = 1/10
Putting this value in equation (i), we get
50 = 200 x 1/10 + C
C = 30

Hence, the machine follows the laws
P = 1/10W +30.

6. In a lifting machine, the effort required to lift loads of 200N and 300N were 50N and 60N respectively. If the velocity ratio of the machine is 20 determine efficiency to load of 200 N.
a) 10 %
b) 15 %
c) 20 %
d) 25 %
View Answer

Answer: c
Explanation: When W = 200 N, P = 50 N
M.A. = W/P = 200/50 = 4
V.R. = 20
Efficiency at this load ȵ = M.A./V.R. x 100 = 4/20 x 100 = 20 %.

7. In a lifting machine, the effort required to lift loads of 200N and 300N were 50N and 60N respectively. If the velocity ratio of the machine is 20 determine efficiency to load of 300 N.
a) 10 %
b) 15 %
c) 20 %
d) 25 %
View Answer

Answer: d
Explanation: When W = 300 N, P = 60 N
M.A. = W/P = 300/60 = 5
V.R. = 20
Efficiency at this load ȵ = M.A./V.R. x 100 = 5/20 x 100 = 25 %.
advertisement

8. In a lifting machine, the effort required to lift loads of 200N and 300N were 50N and 60N respectively. If the velocity ratio of the machine is 20 determine effort loss in friction at 200 N.
a) 30 N
b) 35 N
c) 40 N
d) 45 N
View Answer

Answer: c
Explanation: When W = 200 N, P = 50 N
Effort lost in friction, FP = P – W/ V.R. = 50 – 200/20 = 40 N.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Kinematics.

To practice all areas of Machine Kinematics for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn