Machine Kinematics Questions and Answers – Types of Links

«
»

This set of Machine Kinematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Links”.

1. When the nature of contact between the element of a pair is such that it can only slide relative to the other, the pair is known as a
a) screw pair
b) spherical pair
c) turning pair
d) sliding pair
View Answer

Answer: d
Explanation: When the nature of contact between the element of a pair is such that one element can turn abut the other by screw threads, the pair is known as a screw pair. When the nature of contact between the element of a pair is such that it can only slide relative to the other, the pair is known as a sliding pair.
advertisement

2. When the nature of contact between the element of a pair is such that it can turn or revolve about a fixed axis, the pair is known as a rolling pair.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When the nature of contact between the element of a pair is such that it can turn or revolve about a fixed axis, the pair is known as a turning pair.

3. When the nature of contact between the element of a pair is such that one element can turn abut the other by screw threads, the pair is known as a
a) screw pair
b) spherical pair
c) turning pair
d) sliding pair
View Answer

Answer: a
Explanation: When the nature of contact between the element of a pair is such that one element can turn abut the other by screw threads, the pair is known as a screw pair.

4. A sliding pair has a completely constrained motion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When the nature of contact between the element of a pair is such that it can only slide relative to the other, the pair is known as a sliding pair and it has a completely constrained motion.
advertisement

5. Which of the following is an example of sliding pair?
a) Piston and cylinder of a reciprocating steam engine
b) Shaft with collars at both ends fitted into a circular hole
c) Lead screw of a lathe with nut
d) Ball and a socket joint
View Answer

Answer: a
Explanation: When the nature of contact between the element of a pair is such that it can only slide relative to the other, the pair is known as a sliding pair and can be found in piston and cylinder of a reciprocating steam engine.

6. The ball and socket joint is an example of screw pair.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The ball and socket joint is an example of spherical pair. When the two elements of a pair are connected in such a way that one element turns or swivels about the other fixed element, the pair formed is called a spherical pair.

7. Which of the following is an open pair?
a) Ball and socket joint
b) Journal bearing
c) Lead screw and nut
d) Cam and follower
View Answer

Answer: a
Explanation: None
advertisement

8. The lead screw of a lathe with nut forms a
a) rolling pair
b) sliding pair
c) screw pair
d) turning pair
View Answer

Answer: c
Explanation: When the nature of contact between the element of a pair is such that one element can turn abut the other by screw threads, the pair is known as a screw pair. The lead screw of a lathe with nut is an example of screw pair.

9. Which of the following is a turning pair?
a) Piston and cylinder of a reciprocating steam engine
b) Shaft with collars at both ends fitted into a circular hole
c) Lead screw of a lathe with nut
d) Ball and a socket joint
View Answer

Answer: b
Explanation: When the two elements of a pair are constrained in such a way that one can only turn or revolve about a fixed axis of another link, the pair is known as turning pair.

10. When the two elements of a pair have a surface contact when relative motion takes place and the surface of one element slides over the surface of the other, the pair formed is known as a
a) lower pair
b) higher pair
c) self-closed pair
d) force-closed pair
View Answer

Answer: a
Explanation: When the two elements of a pair have surface contact when relative motion, takes place and the surface of one element slides over the surface of the other, the pair formed is known as lower pair. It will be seen that sliding pairs, turning pairs and screw pairs form lower pairs.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Kinematics.
To practice all areas of Machine Kinematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn