Design of Steel Structures Questions and Answers – Shear Strength of Beams

«
»

This set of Design of Steel Structures Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Shear Strength of Beams”.

1. A beam can be subjected to which of the following shear?
a) longitudinal shear only
b) transverse shear only
c) longitudinal or transverse shear
d) beam is not subjected to shear
View Answer

Answer: c
Explanation: A beam is subjected to two types of shear: transverse (vertical) shear and longitudinal shear.
advertisement

2. Shear forces will govern the design of beam if
a) beam is short
b) beam is long
c) beam carry light loads
d) shear forces will never act in beam
View Answer

Answer: a
Explanation: Shear forces will govern the design of beam if beams are short and are heavily loaded (heavy concentrated load) or deeply coped.

3. Longitudinal shear occurs due to
a) light load on beam
b) bending of beam
c) twisting of beam
d) does not occur
View Answer

Answer: b
Explanation: Longitudinal or horizontal shear occurs due to bending of beam. The fibers above shorten in length and those below neutral axis elongate under sagging bending moments. Therefore, the fibers tend to slip over each other and the effect is maximum at the neutral axis. The tendency to slip is resisted by shear strength of the material.

4. The shear stress distribution of I-section varies
a) cubically with depth
b) as straight line with depth
c) as horizontally with depth
d) parabolically with depth
View Answer

Answer: d
Explanation: The shear stress distribution of I-section varies parabolically with depth with maximum occurring at the neutral axis.
advertisement

5. The longitudinal shear is given by
a) τ = VAyIzt
b) τ = VAy/Izt
c) τ = VAy/Iz
d) τ = Vy/Izt
View Answer

Answer: b
Explanation: The longitudinal shear is given by τ = VAy/Izt, where V is vertical shear force at section under consideration, Iz is moment of inertia of entire section about zz-axis, neutral axis, Ay is static moment of area of cross section, t is thickness of portion of cross section at which longitudinal shear is obtained.

6. In which of the following cases shear does not govern design of beam?
a) when web thickness is large in plate girders
b) when depth of beam section is small and loaded uniformly
c) when large concentrated loads are placed near support
d) when two members are rigidly connected together with their webs lying in same plane
View Answer

Answer: a
Explanation: Shear determines design of beam when depth of beam section is small and loaded uniformly, when large concentrated loads are placed near beam supports, when two members are rigidly connected together with their webs lying in same plane, when web thickness is small in plate girders.

7. Which of the following is true regarding I-section?
a) average shear is very larger than maximum shear
b) maximum shear is very larger than average shear
c) flanges resist very small portion of shear
d) webs resist very small portion of shear
View Answer

Answer: c
Explanation: For an I-section, flanges resist very small portion of shear and a significant portion is resisted by web. The maximum and average shear for I-section are almost same.
advertisement

8. Average stress is given by
a) τav = V/d
b) τav = Vdtw
c) τav = V/tw
d) τav = V/dtw
View Answer

Answer: d
Explanation: for practical purposes, average shear stress is used and is given by τav = V/Av = /dtw, where d = depth of web, tw = thickness of web, Av is shear area.

9. Nominal shear strength based on Von-Mises yield criterion is given by
a) Vn = Avfyv
b) Vn = Avfyv/√3
c) Vn = fyv/√3
d) Vn = Avfyv/3
View Answer

Answer: b
Explanation: Nominal shear strength based on Von-Mises yield criterion is given by Vn = Avfyv/√3, where fyv is yield strength of web, Vn is nominal shear resistance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Steel Structures.

advertisement

To practice all areas of Design of Steel Structures, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn