Design of Steel Structures Questions and Answers – Moment Resistant & Beam-to-Beam Connections

«
»

This set of Design of Steel Structures Questions and Answers for Experienced people focuses on “Moment Resistant & Beam-to-Beam Connections”.

1. Moment Resistant Connections transfer
(i) Moments, (ii)Axial force, (iii)shear force
a) i only
b) i and ii
c) ii and iii
d) i, ii and iii
View Answer

Answer: d
Explanation: Moment resistant connections are used to transfer moments, axial force and shear force from one member to another. These connections are used in framed structures where joints are considered rigid.
advertisement

2. The effect of twisting moment and shear force on the bolt group cause ____ whereas bending moment and shear force cause ________
a) shear force on the bolts, tension and shear in the bolt
b) tension and shear in the bolt, shear force on the bolts
c) shear force on the bolts, shear force on the bolts
d) tension and shear in the bolt, tension and shear in the bolt
View Answer

Answer: a
Explanation: The effect of twisting moment and shear force on the bolt group cause shear force along two directions of the bolts whereas bending moment and shear force cause tension and shear in the bolts.

3. If bolt group is subjected to applied moment and torque, the number of bolts is given by
a) √(6Mn’pVsd)
b) √(6Mn’/pVsd)
c) √(6M/n’pVsd)
d) √(6Mn’p/Vsd)
View Answer

Answer: c
Explanation: If bolt group is subjected to applied moment and torque, the number of bolts is given by n = √(6M/n’pVsd), where p=pitch, M=applied moment, Vsd = design shear strength of single bolt, n’ = number of rows of bolt.

4. Clip angle connection are designed to
a) transfer small end moments in addition to large end shear
b) transfer large end shear only
c) transfer small end moments only
d) transfer bending moments
View Answer

Answer: a
Explanation: When additional pair of angles in angle seat connection is used to connect the web of beam to flange of column, the connection can be designed to transfer small end moments in addition to large end shear. Such connections are called clip angle connections or light moment connection.

5. Which of the following is true about bracket connections?
a) More rigid than any other connection
b) Fabrication cost is low
c) These connections are used to accommodate less number of bolts
d) They are used to give aesthetic appearance to the structure
View Answer

Answer: a
Explanation: When the lever arm is to be extended to accommodate more number of bolts, bracket connection is used. The bracket type connection are more rigid than any other type of connection. But the fabrication cost is very high, so they are not adopted in general practice.
advertisement

6. In bolted moment end plate connection, bending moment , axial force and shear force are transferred by
a) tension only
b) compression only
c) tension and compression
d) friction
View Answer

Answer: c
Explanation: In bolted moment end plate connection, bending moment, axial force and shear force are transferred by tension and compression or shear through flange welds and by shear through the web welds to the end plate.

7. What is eccentric shear”
a) shear effects caused by concentric load on a bolt group
b) shear effects caused by eccentric load on a bolt group
c) shear effects caused by moment on a bolt group
d) shear effects caused by torsion load on a bolt group
View Answer

Answer: b
Explanation: When bolt groups are subjected to shear and moment in shear plane, the load that is eccentric is eccentric with respect to centroid of bolt group can be replaced with a force acting through the centroid of bolt group and a moment (Magnitude = Pe). Both the moment and the force result in shear effects in the bolts of the group and is called as eccentric shear.

8. Which of the following connections can be used for beam-beam connection?
a) Pin Connection
b) Moment Resistant Connection
c) Simple Connection
d) Complex Connection
View Answer

Answer: c
Explanation: Simple connections such as clip and seating angle connection, web angle connection and flexible end plate connections, etc. used for connecting beam-to-columns, can be adopted for beam-beam connections.

9. In practice, secondary beams are connected to main beams by ______
a) web cleats
b) bolts
c) seating angle
d) web cleats and bolts
View Answer

Answer: a
Explanation: In practice, secondary beams are connected to main beams by web cleats and bolts since web of the main beam may not be strong enough to support seating angles.
advertisement

10. For which of the following conditions rigid construction is required?
a) fixed beam supported by girder
b) cantilever beam supported by girder
c) overhanging beam
d) overhanging beam supported by girder
View Answer

Answer: b
Explanation: Rigid connections are necessary if a cantilever beam is supported by girder. Rigid connections may be provided for moment continuity between secondary beams.

11. When cantilever beam is supported by girder, the end of cantilever will transfer
a) shear force
b) torsion
c) bending moment
d) shear force and bending moment
View Answer

Answer: d
Explanation: When cantilever beam is supported by girder, the end of cantilever will transfer shear force and bending moment and this bending moment will be transferred to primary beam as torsion.

12. In a beam-beam connection, which type of connection is used when top flanges are required to be at same level ?
a) bracket connection
b) combined splice plate/end plate connection
c) combined splice plate/bracket connection
d) moment resistant connection
View Answer

Answer: b
Explanation: In a beam-beam connection, when top flanges are required to be at same level combined splice plate/end plate connection with coped ends is used. HSFG bolts may be utilized in these connections for avoiding local rotation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Steel Structures.

advertisement

To practice all areas of Design of Steel Structures for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn