Design of Steel Structures Questions and Answers – Simple Connections

«
»

This set of Design of Steel Structures Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Simple Connections”.

1. Simple connections are used to transmit ______
a) forces
b) moments
c) stresses
d) both force and moment
View Answer

Answer: a
Explanation: Simple Connection is required to transmit force only and there may not be any moment acting on the group of connectors. This connection may be capable of transmitting some amount of moment. Simple connections are also called flexible connections.
advertisement

2. Which of the following statement is true?
a) lap joint eliminates eccentricity of applied load, butt joint results in eccentricity at connection
b) lap joint and butt joint eliminates eccentricity at connection
c) lap joint results in eccentricity of applied load, butt joint eliminates eccentricity at connection
d) lap joint and butt joint results in eccentricity of applied load
View Answer

Answer: c
Explanation: Lap joints and butt joints are used to connect plates or members composed of plate elements. Lap joint results in eccentricity of applied load, butt joint eliminates eccentricity at connection.

3. In a lap joint, at least __________ bolts should be provided in a line.
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: In lap joint, members to be connected are simply overlapped and connected together by means of bolts and welds. To minimize the effect of bending due to eccentricity in a lap joint, at least two bolts in a line should be provided.

4. Use of lap joints is not recommended because
a) stresses are distributed unevenly
b) eccentricity is eliminated
c) bolts are in double shear
d) no bending is produced
View Answer

Answer: a
Explanation: In lap joint the centre of gravity of load in one member does not coincide with centre of gravity of load in other member. It results in eccentricity of applied loads and bending. Due to eccentricity, stresses are also not evenly distributed, Hence lap joint is not recommended.
advertisement

5. Why is double cover butt joint preferred over single cover butt joint or lap joint?
a) bolts are in single shear
b) eliminates eccentricity
c) bending in bolts
d) shear force is not transmitted
View Answer

Answer: b
Explanation: Double cover butt joint preferred over single cover butt joint or lap joint because (i) eccentricity of load is eliminated, hence no bending in bolts, (ii) total shear force to be transmitted is split into two parts, hence bolts are in double shear. Shear capacity of double cover butt joint is double the shear capacity of single cover butt joint or lap joint.

6. Clip and seating angle connection is provided for
a) lateral support
b) bending support
c) frictional support
d) hinged support
View Answer

Answer: a
Explanation: Clip and seating angle connection transfer reaction from beam to column through angle seat. The cleat angle is provided for lateral or torsional support to the top flange of the beam and bolted to the top flange.

7. In flexible end plate design, beam is designed for the
a) maximum bending moment
b) shear force
c) torsional moment
d) zero end moment
View Answer

Answer: d
Explanation: In flexible end plate design. beam is designed for the zero end moment and the end plates augment the web shear and bending capacity of beams.
advertisement

8. which of the following condition is true for web side plate connection?
a) HSFG bolts should be used
b) Bolts should be designed to fail by shear of bolt
c) Bolts should be designed to fail by bearing of connected plies
d) Edge distances must be less than two times the bolt diameter
View Answer

Answer: c
Explanation: The following condition must be considered for web side plate connection (i) only ordinary bolts should be used, (ii) bolts should be designed to fail by bearing of connected plies ad not by shear of bolt, (iii) edge distances must be greater than two times the bolt diameter.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Steel Structures.

To practice all areas of Design of Steel Structures, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn