Design of Steel Structures Questions and Answers – Introduction to Beams

«
»

This set of Design of Steel Structures Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Introduction to Beams”.

1. What is beam?
a) structural member subjected to transverse loads
b) structural member subjected to axial loads only
c) structural member subjected to seismic loads only
d) structural member subjected to transverse loads only
View Answer

Answer: a
Explanation: Beam is a structural member subjected to transverse loads that is loads perpendicular to its longitudinal axis. The mode of deflection of beam is primarily by bending.
advertisement

2. Structural members subjected to bending and large axial compressive loads are known as
a) strut
b) purlin
c) beam-column
d) lintel
View Answer

Answer: c
Explanation: Structural members subjected to bending accompanied by large axial compressive loads at the same time are known as beam-column. A beam-column differs from column only by presence of eccentricity of load application, end moment, transverse load.

3. What is girt?
a) vertical beam spanning between wall column of industrial buildings
b) horizontal beam spanning between wall column of industrial buildings
c) vertical beam spanning between wall column of residential buildings
d) horizontal beam spanning between wall column of residential buildings
View Answer

Answer: b
Explanation: Girt is horizontal member fastened to and spanning between peripheral column of industrial buildings. It is used to support wall cladding such as corrugated metal sheet.

4. Members used to carry wall loads over wall openings are called
a) purlin
b) rafter
c) girder
d) lintels
View Answer

Answer: d
Explanation: Lintels are beam members used to carry wall loads over wall openings for doors, windows, etc.

5. Load transfer by a beam is primarily by
a) bending only
b) shear only
c) bending and shear
d) neither bending nor shear
View Answer

Answer: c
Explanation: The load transfer by beam is primarily by bending and shear. The mode of deflection of beam is primarily by bending.

6. What are spandrels?
a) exterior beams at floor level of buildings
b) interior beams at floor level of buildings
c) exterior columns
d) interior columns
View Answer

Answer: a
Explanation: Spandrels are exterior beams at floor level of buildings, which carry part of floor load and exterior wall.
advertisement

7. Members used in bridges parallel to traffic are called
a) spandrel
b) stringers
c) purlin
d) joist
View Answer

Answer: b
Explanation: Stringers are members used in bridges parallel to traffic to carry the deck slab. They will be connected by transverse floor beams.

8. Match the pair

	     I 			        II
	(A) joist		(i) tension member in roof truss
	(B) girder		(ii) member supporting purlin
	(C) tie			(iii) member supporting roof in a building
	(D) rafter		(iv) major floor beam in building

a) A-i, B-ii, C-iii, D-iv
b) A-iv, B-iii, C-ii, D-i
c) A-ii, B-iv, C-iii, D-i
d) A-iii, B-iv, C-i, D-ii
View Answer

Answer: d
Explanation: Joist is a member supporting roof in a building. Girder is a major floor beam in building. Tie is tension member in roof truss and rafter is a member supporting purlin.

9. Which of the following statement is correct?
a) beams are termed as fixed beams when end condition do not carry end moments
b) beams are termed as simply supported beams when ends are rigidly connected to other members
c) beams are termed as fixed beams when ends are rigidly connected to other members
d) beams are termed as continuous beams when they do not extend across more than two support
View Answer

Answer: c
Explanation: Beams may be termed as simply supported beams when end condition do not carry any end moments from any continuity developed by connection. A beam is called continuous beam when it extends continuously across more than two supports. A fixed beam has its ends rigidly connected to other members, so that moments can be carried across the connection.

10. Complex stresses may occur when
a) loads are inclined to principal axes
b) loads are along principal axes
c) symmetrical section are used
d) small values of shear and bending moment occur at section
View Answer

Answer: a
Explanation: Complex stresses may arise when loads are inclined to principal axes, when unsymmetrical sections are used or when large values of shear and bending moment occur at section.
advertisement

11. Simple bending takes place if
a) loading passes above shear centre for single symmetric open section
b) loading passes below shear centre for single symmetric open section
c) loading plane coincides with one of the principal planes of doubly symmetric section
d) loading plane do not coincide with one of the principal planes of doubly symmetric section
View Answer

Answer: c
Explanation: Simple bending takes place if loading plane coincides with one of the principal planes of doubly symmetric section such as I-section or in case of singly symmetric open section such as channel section, the loading passes through shear centre and is parallel to the principal plane. Unsymmetrical bending occurs if loading does not pass through shear centre.

12. Which of the following buckling does not occur in beam?
a) lateral buckling of whole beam
b) local buckling of web
c) local buckling of flanges
d) longitudinal buckling of web
View Answer

Answer: b
Explanation: Buckling may take place in many ways : (i) lateral buckling of whole beam between supports, (ii) local buckling of flanges, (iii) longitudinal buckling of web and buckling in depth direction under concentrated loads.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Steel Structures.

To practice all areas of Design of Steel Structures, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn