Design of Steel Structures Questions and Answers – Design of Tension Members

«
»

This set of Design of Steel Structures Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design of Tension Members”.

1. For the calculation of net area of flat with staggered bolts, the area to be deducted from gross area is :
a) nd
b) n’p2t/8g
c) ndt – n’p2t/4g
d) nd + n’p2t/4g
View Answer

Answer: c
Explanation: The net area of flat with staggered hole is given by : A = (b – ndh + n’p2/4g)t, where b = width of plate, n = number of holes in zig-zag line, n’ = number of staggered pitches, p = pitch distance, g= gauge distance, t = thickness of flat.
advertisement

2. What is the net section area of steel plate 40cm wide and 10mm thick with one bolt if diameter of bolt hole is 18mm?
a) 38.2 cm2
b) 20 cm2
c) 240 mm2
d) 480 mm2
View Answer

Answer: a
Explanation: b = 40cm = 400mm, t = 10mm, dh = 18mm
Net section area = 400×10 – 16×10 = 3820mm2 = 38.2 cm2.

3. Which section to be considered in the design for the net area of flat?
steel-structures-design-questions-answers-design-tension-members-q3
a) 1-5-6-3
b) 2-7-4
c) 1-5-7-4
d) 1-5-7-6-3
View Answer

Answer: d
Explanation: The section giving minimum area of plate is considered for design. So, section 1-5-7-6-3 is used for net area of flat.

4. Calculate the minimum effective net area for the given section (300mm width, 10mm thick) connected to a 10 mm thick gusset plate by 18mm diameter bolts.
steel-structures-design-questions-answers-design-tension-members-q4
a) 2796mm2
b) 2681mm2
c) 2861mm2
d) 3055mm2
View Answer

Answer: b
Explanation: B = 300mm, t = 10mm, dh = 18+2 =20mm, n = 3, n’ = 1, p = 75mm, g = 50mm
Effective net area = (B-ndh+n’p2/4g)t = (300 – 3×20 + 1×752/4×50)x10 = 2681.25 mm2.

5. What is the net area for the plate 100 x 8 mm bolted with a single bolt of 20mm diameter in case of drilled hole ?
a) 624 mm2
b) 756 mm2
c) 800 mm2
d) 640 mm2
View Answer

Answer: d
Explanation: In case of drilled hole, dh = 20mm
Net Area An = Ag – dht = 100 x 8 – 20 x 8 = 640mm2.
advertisement

6. Determine the effective net area for angle section ISA 100 x 75 x 12 mm, when 100mm leg is connected to a gusset plate using weld of length 140mm.
a) 1795 mm2
b) 1812 mm2
c) 1956 mm2
d) 2100 mm2
View Answer

Answer: c
Explanation: Net area of connected leg, Anc = (100 – 12/2) x 12 = 1128 mm2
Net area of outstanding leg, Ago = (75 – 12/2) x 12 = 828 mm2
Total net area = 1128 + 828 = 1956 mm2.

7. Calculate the value of β for the given angle section ISA 150x115x8mm of Fe410 grade of steel connected with gusset plate : Length of weld = 150mm
a) 0.89
b) 0.75
c) 0.5
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: w=115mm, t=8mm, b=115mm, Lc=150mm, fy=250MPa, fu=410MPa
β = 1.4 – [0.076 (w/t)(fy/fu)(bs/Lc)] = 1.4 – [ 0.076 x (115/8) x (250/410) x (115/150)] = 0.89 (>0.7) .

8. Calculate the tensile strength due to gross section yielding of an angle section 125 x 75 x 10mm of Fe410 grade of steel connected with a gusset plate.
a) 780 kN
b) 586.95 kN
c) 432.27 kN
d) 225.36 kN
View Answer

Answer: c
Explanation: fu = 410MPa, fy = 250MPa, γm0 = 1.1, γm1 = 1.25,
For ISA 125 x 75 x 10mm : gross area Ag = 1902 mm2
Tensile strength due to gross section yielding, Tdg = Agfym0 = 1902 x 250 x 10-3 / 1.1 = 432.27 kN.

9. A single unequal angle 100 x 75 x 10 of Fe410 grade of steel is connected to a 10mm thick gusset plate at the ends with six 16mm diameter bolts with pitch of 40mm to transfer tension. Find the tensile strength due to net section rupture if gusset is connected to 100mm leg.
a) 526.83 kN
b) 385.74 kN
c) 450.98 kN
d) 416.62 kN
View Answer

Answer: d
Explanation: dh=18 mm, fu = 410MPa, fy = 250MPa, γm0 = 1.1, γm1 = 1.25
Anc = (100 – 10/2 – 18) x 10 = 770 mm2, Ag0 = (75 – 10/2) x 10 = 700 mm2
β = 1.4 – 0.076(w/t)(fy/fu)(bs/Lc)
= 1.4 – 0.076 [(75-5)/10] [250/410] [{(75-5)+(100-40)}/{40×5}] = 1.19 > 0.7 and < 1.44[(410/250)(1.1/1.25)] (=2.07)
Tdn = 0.9fuAncm1 + βAg0fy m0
= [0.9x410x770/1.25 + 1.19x700x250/1.1] x 10-3 = 416.62 kN.
advertisement

10. Determine block shear strength of tension member shown in figure if grade of steel is Fe410.
steel-structures-design-questions-answers-design-tension-members-q10
a) 309.06 kN
b) 216.49 kN
c) 258.49 kN
d) 326.54 kN
View Answer

Answer: b
Explanation: fu = 410 MPa, fy = 250 MPa, γm0 = 1.1, γm1 = 1.25
Avg = ( 1×100 + 50 ) x 8 = 1200 mm2
Avn = (1×100 + 50 – (2 – 1/2)x20 ) x 8 = 1440 mm2
Atg = 35 x 8 = 280 mm2
Atn = (35 – 1/2 x 20) x 8 = 200 mm2
Tdb1 = (Avgfy/√3 γm0)+(0.9Atnfum1) = [(1200×250/ 1.1x√3) + (0.9x200x410 / 1.25) ] x 10-3 = 216.49 kN
Tdb2 = (Atgfy/ γm0)+(0.9Avnfu/√3 γm1) = [ (0.9x1440x410 / 1.25x√3) + (280×250/1.1) ] x 10-3 = 309.06 kN
Block shear strength of tension member is 216.49 kN.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Steel Structures.

To practice all areas of Design of Steel Structures, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn