Design of Steel Structures Questions and Answers – Behaviour of Real Beam

«
»

This set of Design of Steel Structures Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Behaviour of Real Beam”.

1. As the beam undergoes bending under applied loads, axial strain distribution at a point in beam
a) axial strain is not produced
b) remains constant
c) varies along depth of beam
d) varies along length of beam
View Answer

Answer: c
Explanation: As the beam undergoes bending under applied loads, axial strain distribution at a point in beam varies along the depth of beam.
advertisement

2. The beam buckles elastically if
a) Mcr < My
b) Mcr > My
c) Mcr = My
d) Mcr = 2My
View Answer

Answer: a
Explanation: If Mcr critical moment of a section is less than yield moment My , then beam buckles elastically.

3. If Mcr > My of a beam section, then
a) beam does not buckle
b) beam buckles fully elastically
c) beam buckles completely plastically
d) some amount of plasticity is experienced
View Answer

Answer: d
Explanation: When critical moment of a section Mcr is greater than My , some amount of plasticity is experienced at the outer edges before buckling is initiated.

4. Beams with intermediate slenderness fail by
a) elastic buckling
b) inelastic lateral buckling
c) attains Mp without buckling
d) do not fail
View Answer

Answer: b
Explanation: Beams with intermediate slenderness (0.4 < √Mp/Mcr < 1.2) fail by inelastic lateral buckling at loads below Mp and above Mcr .

5. What are residual stresses?
a) stresses developed during construction
b) stresses developed due to seismic load
c) stresses developed due to vibration
d) stresses developed during manufacturing
View Answer

Answer: d
Explanation: During the process of manufacture, steel sections are subjected to large thermal expansions resulting in yield level strains in sections. As subsequent cooling is not uniform throughout the section, self-equilibrating patterns of stresses are formed. These stresses are called residual stresses.
advertisement

6. Which of the following is correct?
a) yielding of section starts at lower moments
b) yielding of section starts at higher moments
c) yielding of section does not start at lower moments
d) yielding of section does not occur
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to presence of residual stresses, yielding of section starts at lower moments. Then with increase in moment, yielding spreads through the cross section.

7. Match the pair

(i) high slender beams		 	   (A) attain M<sub>p</sub> without buckling
(ii) stocky beams			   (B) fail by inelastic buckling
(iii) intermediate slender beams           (C) fail by elastic buckling

a) i-A, ii-B, iii-C
b) i-C, ii-B, iii-A
c) i-C, ii-A, iii-B
d) i-A, ii-C, iii-B
View Answer

Answer: c
Explanation: Beams with high slenderness fail by elastic lateral buckling at Mcr. Beams of intermediate slenderness fail by inelastic lateral buckling at loads below Mp and above Mcr. Stocky beams attains Mp without buckling with negligible lateral deformations.
advertisement

8. Which of the following is correct?
a) torsional bracing attached to top flange should bend in single curvature
b) torsional bracing attached to top flange should not bend in reverse curvature
c) its flexural stiffness should be 6EIb/S
d) its flexural stiffness should be 4EIb/S
View Answer

Answer: c
Explanation: Torsional bracing attached to top flange should bend in reverse curvature and its flexural stiffness should be 6EIb/S, where S is spacing between girders.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Design of Steel Structures.

To practice all areas of Design of Steel Structures, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn