Rocket Propulsion Questions and Answers – Engine Controls

«
»

This set of Rocket Propulsion Question Bank focuses on “Engine Controls”.

1. The complexity of the control elements of the engine systems depend mostly on _________
a) capital
b) launching site
c) mission
d) trajectory
View Answer

Answer: c
Explanation: The mission determines how complex the engine system will be. If the mission is to reach Mars and deploy a rover, the level of complexity involved will be more compared to a mission to launch a rocket to intercept a missile above the atmosphere.
advertisement

2. Single-shot devices are _________
a) devices with a single-engine
b) devices which are deployed only once
c) devices which can fire a single missile
d) colloquial term for missiles
View Answer

Answer: b
Explanation: Single-shot devices are those which are deployed once. An example would be Rocketdyne’s X-1.

3. Valves, regulators and pressure switches come into picture while considering _________
a) solid rocket engines
b) liquid rocket engines
c) both solid and liquid rocket engines
d) neither solid nor liquid rocket engines
View Answer

Answer: b
Explanation: Valves, regulators and pressure switches are required for controlling and regulating the flow of liquid propellants in rocket engines which use them. The use of such equipment adds to the complexity of liquid propellant rocket engines compared to other types.

4. _________ are used to protect personnel and equipment in case of malfunction.
a) Ejection seats
b) Parachute system
c) Rocket casing
d) Safety controls
View Answer

Answer: d
Explanation: Safety controls are maintained in a rocket with the special intention of protecting personnel and equipment in case of its malfunction. When a situation arises where we need to choose as to give weightage to safety or improve the performance and efficiency of a device, the preference will always be towards safety.

5. In which of the following cases does the electrical valves automatically return to their normal positions?
a) Nonhazardous shutdown
b) Hazardous shutdown
c) Cold start
d) Warm start
View Answer

Answer: a
Explanation: A failure in electrical power supply may lead to a nonhazardous shutdown in a rocket. In such a case, all the electrical valves return to their normal configuration.
advertisement

6. _________ permits the simulation of operation of critical control components without the actual hot operation of the rocket unit.
a) Checkout controls
b) Safety controls
c) Thrust vectoring control
d) Operating control
View Answer

Answer: a
Explanation: In some rocket engines, there are provisions for actuation of principal valves without having propellant or pressure in the system. Check-out controls enables such a provision to be executed.

7. How is the stable operation of liquid propellant flows achieved?
a) By means of some kind of a pressure feed system
b) By utilizing the gravitational force on the liquids to the rocket’s advantage
c) By using suitable pipes and valves which can minimize vibrations
d) Liquid flow system in general are inherently stable
View Answer

Answer: d
Explanation: The liquid flow systems used in liquid propellant rocket engines are inherently stable. This means that when there is a disturbance in the hydraulic system (like a sudden increase or decrease of flow), the system tries to reduce the effect of disturbance on its own.

8. Start delay includes the time taken to _________
a) close valves
b) terminate combustion
c) lower the flow
d) raise chamber pressure
View Answer

Answer: d
Explanation: Start delay is the time required to do a number of operations. This involves the time to purge the system if required, open valves, initiate combustion, and raise the flow and chamber pressure to their rated values.

9. Which of the following pressurization systems take more time to start for similar engines?
a) Turbopump system
b) Gas pressure feed system
c) Both requires the same time
d) Start time is independent of such systems
View Answer

Answer: a
Explanation: For the same kind of rocket engine, turbopump system will require more time to start. This is because of an additional time delay involved in such systems for starting the gas generator or preburner and for bringing the turbopumps up to speed.
advertisement

10. How much time does it generally take to start a small thruster with a pressurized feed system?
a) 3-15 ms
b) 1-5 s
c) 3-15 s
d) 1-5 ms
View Answer

Answer: a
Explanation: It takes about 3-15 ms for starting small thrusters with a pressurized feed system. For a turbopump-fed system, this time can be about 1-5 s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Rocket Propulsion.

To practice Rocket Propulsion Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn