Rocket Propulsion Questions and Answers – Propellant Properties

«
»

This set of Rocket Propulsion Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Propellant Properties”.

1. Which of the following propellants were used in the Titan mission?
a) 50% UDMH + 50% hydrazine
b) RP1
c) RDX
d) Aviation gasoline
View Answer

Answer: a
Explanation: UDMH is often used in mixed form with 30-50% of hydrazine. Titan missile and launch vehicle make use of this fuel combination.
advertisement

2. Which of the following is not a factor considered in the selection of liquid propellant for a rocket engine?
a) Economic
b) Performance
c) Safety
d) Injector pattern
View Answer

Answer: d
Explanation: Injector pattern is not considered for the selection of liquid propellant. Economic, performance and safety reasons for choosing a propellant are perfectly reasonable.

3. Which of the following chemical particles cannot be suspended in liquid fuel to increase specific impulse?
a) Boron
b) Beryllium
c) Aluminium
d) Fluorine
View Answer

Answer: d
Explanation: Fluorine is highly toxic and corrosive. It may react with propellants as well. So it cannot be used.

4. Which among the following propellants is not corrosive?
a) Liquid oxygen
b) Nitric acid
c) Nitrogen tetroxide
d) Liquid Fluorine
View Answer

Answer: a
Explanation: Liquid oxygen is a non-corrosive propellant. Nitric acid and nitrogen tetroxide are corrosive to some materials, but their extremely low temperature makes their storage and pumping a difficult task. Liquid fluorine is highly corrosive and toxic.

5. What is O-ring in a chemical rocket engine?
a) A kind of seal
b) A type of injector
c) A type of pipe network
d) A kind of control system
View Answer

Answer: a
Explanation: O-ring is a kind of seal technology used in the pressure vessel industry. Liquid rocket engines might use O-ring for the purpose of sealing the propellant tanks.
advertisement

6. Which of the following is not a desirable property of a liquid propellant?
a) Low freezing point
b) Low specific gravity
c) Stability
d) High specific heat
View Answer

Answer: b
Explanation: One of the desirable properties of a liquid propellant is that it should have high specific gravity. Specific gravity is the ratio of density of a substance to the density of a reference substance.

7. What is the average specific gravity(δav) if the specific gravity of the fuel (δf) is 0.792, the specific gravity of the oxidizer is (δo) is 1.02 and the mixture ratio (r) is 4?
a) 0.96
b) 0.94
c) 1.01
d) 0.98
View Answer

Answer: a
Explanation: δav = δoδf(1+r)/(rδf + δo)
δav = 1.02 x 0.792 x 5/(4×0.792 + 1.02)
= 0.96.

8. Determine the density specific impulse (Id) if the specific impulse is 315 s and the average density of the propellants is 840 kg/m3. Take the reference density to be the maximum density of water.
a) 264.6 s
b 251.3 s
c) 279.5 s
d) 304.4 s
View Answer

Answer: a
Explanation: Id = δavIs, where Is is the specific impulse and δ is the average specific gravity.
av = 840/1000 = 0.84, in which consider the density of water to be 1000 kg/m3.
Id = 0.84x 315 = 264.6 s.

9. A good liquid propellant will have ___________
a) easy deterioration
b) resistance to deterioration
c) absorption of moisture
d) small amount of impurities
View Answer

Answer: b
Explanation: A good liquid propellant should have no appreciable absorption of moisture. It should also be resistant to deterioration as it may be required to be kept intact for a long period of mission journey.
advertisement

10. Evaporation is a major concern for __________
a) cryogenic propellants
b) monopropellants
c) bipropellants
d) solid propellants
View Answer

Answer: a
Explanation: Cryogenic propellants are stored at very low temperatures in their storage/propellant tanks. Even though they have significant performance, their maintenance is a complex and elaborate procedure. Because of their low boiling point vale, they evaporate quickly.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Rocket Propulsion.

To practice all areas of Rocket Propulsion, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn