Rocket Propulsion Questions and Answers – Liquid Monopropellants

«
»

This set of Rocket Propulsion Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Liquid Monopropellants”.

1. Which of the following is a monopropellant?
a) H2
b) Diluted H2O2
c) Hydrazine
d) Monomethyl hydrazine
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydrazine can be used as a monopropellant. It can also be used as a storable fuel. Concentrated H2O2 is another example for a monopropellant.
advertisement

2. ___________ is not a method of monopropellant ignition.
a) Flame heat
b) Electrical
c) Catalytic material
d) Pulverization
View Answer

Answer: d
Explanation: Pulverization for the sake of monopropellant ignition is not a possible method. Pulverization is the act of grinding a substance to powder or dust form.

3. ___________ is an excellent catalyst for hydrazine at room temperature.
a) Zeolite
b) Iridium
c) Antimony trioxide
d) Cobalt
View Answer

Answer: b
Explanation: Iridium is an excellent catalyst for hydrogen decomposition reaction at room temperature. For faster startup, the catalyst can be reheated.

4. Iron, nickel and cobalt can decompose hydrazine at ________ temperature.
a) 273 K
b) 289 K
c) 400 K
d) 450 K
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydrazine will be decomposed in the presence of iron, nickel or cobalt at elevated temperatures (about 450K). Here the temperature act as an agent for improving catalytic decomposition. Some of the other catalysts can do the same at room temperature.

5. In catalytic decomposition of hydrazine, it decomposes into ________ and _______
a) ammonia; nitrogen
b) hydrogen; nitrogen
c) ammonium; nitrogen
d) ammonia; hydrogen
View Answer

Answer: a
Explanation: Hydrazine has a chemical formula of N2H4. It undergoes catalytic decomposition to give ammonia (NH3) and nitrogen (N2). Some forms of hydrazine include monomethyl hydrazine (MMH) and unsymmetrical dimethyl hydrazine (UDMH).
advertisement

6. The catalytic decomposition of hydrazine is an __________ reaction.
a) endothermic
b) exothermic
c) endergonic
d) exergonic
View Answer

Answer: b
Explanation: Exothermic reactions involve the release of heat to the surroundings. Hydrazine undergoing catalytic decomposition is an example of exothermic reaction.

7. Ammonia decomposition into nitrogen and hydrogen gases is an _________ reaction.
a) Endothermic
b) Exothermic
c) Endergonic
d) Exergonic
View Answer

Answer: a
Explanation: The decomposition reaction in which nitrogen and hydrogen forms from ammonia is an endothermic reaction. In endothermic reactions, heat is absorbed from the surroundings for the reaction to take place.

8. Hydroxylammonium nitrate has a specific impulse of ___________
a) 300-365s
b) 10-65s
c) 200-265s
d) 100-165s
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydroxylammonium nitrate is an example of a synthetic monopropellant. It is abbreviated as HAN. It has a specific impulse in between 200 and 265s.

9. Standard commercial hydrazine has less than ________% aniline.
a) 0.5
b) 1.0
c) 0.8
d) 0.6
View Answer

Answer: b
Explanation: Commercially available hydrazine has less than 1% aniline in it. It also has about 1.5% maximum weight of water and less than 10 mg/l of particulates, including carbon.
advertisement

10. UDMH stands for _________
a) Unsymmetrical Dimethyl Hydrazine
b) Unsaturated Dimethyl Hydrazine
c) Unsymmetrical Diethyl Hydrazine
d) Unsaturated Diethyl Hydrazine
View Answer

Answer: a
Explanation: UDMH is the short form of Unsymmetrical Dimethyl Hydrazine. Its chemical formula is (CH3)2NNH2. UDMH is often used instead of hydrazine because forms a more stable liquid at larger temperatures.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Rocket Propulsion.

To practice all areas of Rocket Propulsion, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn