Rocket Propulsion Questions and Answers – Liquid Propellant Rocket Engine – Valves and Pipelines

«
»

This set of Rocket Propulsion Objective Questions & Answers focuses on “Liquid Propellant Rocket Engine – Valves and Pipelines”.

1. When these valves are shut, it shuts off a portion of the propulsion system _________
a) burst diaphragm
b) isolation valves
c) control valves
d) drainage valves
View Answer

Answer: b
Explanation: Isolation valves are shut to negate the contribution from a portion of the propulsion system that it controls. Drainage valves help in draining propellants, while control valves help in controlling the amount of flow passing through the adjacent to the valve.
advertisement

2. Two valves commonly used in pressurized feed systems are _________ and _________
a) burst diaphragm and latch valves
b) latch valves and drainage valves
c) burst diaphragm and drainage valves
d) latch valves and Isolation valves
View Answer

Answer: d
Explanation: Isolation and latch valves are commonly used for pressurized feed systems. For opening and shutting them down, they require power, but when latched on to some position they don’t require any power.

3. Which of these is a very simple and light valve?
a) Isolation valves
b) Latch valves
c) Drainage valves
d) Burst diaphragm
View Answer

Answer: d
Explanation: Burst diaphragm is a very simple and light valve. It is a circular disc like material which is designed so as to burst when it faces more than a particular pressure differential.

4. German antiaircraft missile Wasserfall used four of which of the following valves?
a) Burst diaphragm
b) Latch valves
c) Isolation valves
d) Drainage valves
View Answer

Answer: a
Explanation: Burst diaphragm is used in the German missile Wasserfall. It actually used 4 of such burst disks.

5. Which of the following is not a property of the main liquid oxygen valve?
a) Low pressure
b) High pressure
c) Reusable ball valve
d) Cryogenic
View Answer

Answer: a
Explanation: Main liquid oxygen valves are under high pressure. Since liquid oxygen easily evaporates under normal atmospheric conditions, they are kept in cryogenic tanks. These valves also make use of reusable ball valves.
advertisement

6. Which of the following valves help in controlling gas pressures?
a) Pressure regulator
b) Burst diaphragm
c) Latch valves
d) Isolation valves
View Answer

Answer: a
Explanation: Pressure regulator, as the name mentions, helps in regulating or controlling gas pressure. Other valves serve different purposes, like maintaining the flow until a pressure differential (burst diaphragm) or for isolation of a particular flow region.

7. Fluids in a rocket engine are conveyed through __________
a) pipes
b) channels
c) ducts
d) contractions
View Answer

Answer: a
Explanation: Pipelines are used in conveying fluids in a rocket engine. The complexity of the pipeline network in rocket engines will increase with its size and capabilities.

8. Which of the following is the correct function of pipes and lines in a rocket engine?
a) Allow thermal expansion and maximize vibrational effects
b) Minimize thermal expansion and minimize vibrational effects
c) Allow thermal expansion and minimize vibrational effects
d) Minimize thermal expansion and maximize vibrational effects
View Answer

Answer: c
Explanation: Pipes and lines in a rocket engine should allow thermal expansion and it should minimize vibrational effects. Irregular fluid flow due to inadequate pipe design may lead to performance issues in the rocket engine.

9. Maximum pressure in pipelines is reduced by _________
a) friction and branching of the pipe
b) friction of the pipe but not its branching
c) branching of the pipe but not its friction
d) neither friction nor branching of the pipe
View Answer

Answer: a
Explanation: Analysis of a particular hammer phenomenon in the pipelines will aid in determining the maximum pressure. This maximum pressure can reduce because of frictional losses and due to branching in the pipe.
advertisement

10. Water hammer phenomenon in pipelines can help in the determination of __________
a) maximum pressure
b) minimum pressure
c) maximum temperature
d) minimum temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: Maximum pressure can be determined using the water hammer phenomenon. It is usually caused by the sudden closing of valves.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Rocket Propulsion.

To practice all objective questions on Rocket Propulsion, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn