Rocket Propulsion Questions and Answers – Liquid Propellant Rocket Engine – Gas Pressure Feed Systems

«
»

This set of Rocket Propulsion Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Liquid Propellant Rocket Engine – Gas Pressure Feed Systems”.

1. Which of the following is not a part of a simple pressurized feed system?
a) High pressure tank
b) Gas starting valve
c) Pressure regulator
d) Ignitor
View Answer

Answer: d
Explanation: A simple pressurized feed system has feed lines, gas starting valve, pressure ignitor, high-pressure tank, propellant valves, and propellant tanks. Ignitors are not part of the feed system but are an important part of the thrust chamber.
advertisement

2. _____ is used for separating liquids from the pressurizing gas.
a) Filters
b) Elastic bladder
c) Check valves
d) Draining provisions
View Answer

Answer: b
Explanation: Filters retain contaminants from proceeding to the combustion chamber. Elastic bladder separates liquids from the pressurizing gas. Check valves are one-way valves that allow the flow to happen only in a single direction.

3. To enhance reliability on the feed system, the number of components/ subassemblies should be ____________
a) higher
b) lower
c) non-existent
d) more than 100
View Answer

Answer: b
Explanation: Lower number of subassemblies will allow better reliability on the system. But it doesn’t mean that the system should be devoid of subassemblies as using them judiciously can achieve better results with ease.

4. When a section of the system has a leak or malfunction ____________ are used to shut it off.
a) isolation valves
b) auxiliary power unit
c) control valves
d) filters
View Answer

Answer: a
Explanation: Isolation valves help in shutting off the system if a leak or malfunction occurs within the system. Control valve varies the size of the passage and controls the flow. Filters does its job by retaining the contaminants from passing to the next level of the system.
advertisement

5. ____________ are used for preventing the propellant flow back into the tanks and avoiding inadvertent mixing of propellants in the flow passage.
a) Check valves
b) Isolation valves
c) Drainage valves
d) Filters
View Answer

Answer: a
Explanation: Check valves allow flow to pass only in one direction. Using them will prevent the flow from going back to the tank or inadvertent mixing.

6. For effective propellant utilization, the rate at which tank can expulse the propellants should be ____________ and the amount of residual propellants should be ____________
a) high, Low
b) low, High
c) high, High
d) low, Low
View Answer

Answer: a
Explanation: Higher tank expulsion efficiency coupled with minimal residual propellants in the tank will enable effective propellant utilization for the rocket engine.

7. Which of the following is not the function of an OMS?
a) Deorbit
b) Attitude control
c) Rendezvous
d) Orbit circularization
View Answer

Answer: b
Explanation: OMS stands for Orbital Maneuver System. It provides thrust for orbital insertion, orbital transfer, orbital circularization, deorbit, abort and rendezvous. RCS (Reaction Control System) deals with attitude control.
advertisement

8. Which of the following statements is correct?
a) RCS operates only simultaneously with OMS
b) RCS operates separately from OMS
c) RCS can operate both simultaneously with and separate from OMS.
d) Both RCS and OMS both cannot operate together when one of them is under operation
View Answer

Answer: c
Explanation: RCS is the Reaction Control System while OMS is the Orbital Maneuvering System. RCS can alongside OMS as well as in separate mode. Both systems perform different operations for the same rocket engine and don’t depend on one another for its functionality.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Rocket Propulsion.

To practice all areas of Rocket Propulsion, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn