Powder Metallurgy Questions and Answers – Types of Sintering

»

This set of Powder Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Sintering”.

1. The _______ defines sintering as, “the thermal treatment of a powder or compact at a temperature below the melting point of the main constituent, for the purpose of increasing its strength by bonding together of the particles”.
a) ASME
b) ASTM
c) ISO
d) BIS
View Answer

Answer: c
Explanation: The International Standards Organization (ISO) defines sintering as, “the thermal treatment of a powder or compact at a temperature below the melting point of the main constituent, for the purpose of increasing its strength by bonding together of the particles”. The ASME, ASTM, and BIS are organization which provides us with specific standards for various materials.
advertisement

2. ________ transforms compacted mechanical bonds between powder particles into metallurgical bonds.
a) Sintering
b) SHP
c) Mechanical alloying
d) Metal Injection Molding
View Answer

Answer: a
Explanation: Sintering is defined as the heating of loose or compacted aggregate of metal powders below the melting point of base metal to transform it to a denser material by interparticle bonding and thus, sintering transforms compacted mechanical bonds between powder particles into metallurgical bonds.

3. In _________, the densification is a result of atomic diffusion in solid-state.
a) Reaction sintering
b) Solid-state sintering
c) Activated sintering
d) Liquid phase sintering
View Answer

Answer: b
Explanation: In solid-state sintering, the densification is a result of atomic diffusion in the solid-state. Solid-state sintering is a very common process of agglomeration for most of the metals and alloys.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. _________ refers to those processes where solid and liquid coexist during the entire or part of the sintering process.
a) Spark plasma sintering
b) SHS
c) Activated sintering
d) Liquid phase sintering
View Answer

Answer: d
Explanation: Liquid phase sintering, refers to those processes where solid and liquid coexist during the entire or part of the sintering process. It is one of the most common method of achieving rapid densification in the powder compact. This has proved valuable in the production of W-Cu, W-Ag, cemented carbide type, and cermet materials.

5. Doping of Ni in tungsten compacts is an example of _________
a) Activated sintering
b) Reaction sintering
c) Microwave sintering
d) Gas plasma sintering
View Answer

Answer: a
Explanation: The doping of Ni in tungsten compacts is an example of activated sintering. In activated sintering, the addition of a small amount of an alloying element called ‘doping’ increases the rate of densification to a great extent compared to the undoped compacts.
advertisement

6. Which of the following characteristic the ‘doping’ additive should not possess?
a) Segregate at the grain boundary
b) Formation of low melting point phase
c) High atomic weight
d) High solubility
View Answer

Answer: c
Explanation: To promote activated sintering, any additive must form a low-melting phase during sintering and also must segregate at the grain boundaries. The additive must also have a very high solubility for the base metal to promote the rapid diffusion of base metal through the additive phase.

7. The presence of nickel at grain boundaries greatly increases the grain boundary lattice-diffusion of tungsten.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Nickel, which is added as a solution of its salts, gets reduced during sintering and forms a coating of a few monolayer on the surface of the W particles. By diffusing over the W particles, Ni accumulates at the necks of the particles from where the nickel penetrates the grain boundaries. This presence of nickel at the grain boundaries greatly increases the grain boundaryself-diffusion of tungsten. Thus, the segregation of the additive at the interparticle boundary creates a short circuit diffusion path for the rapid diffusion of the base metal resulting in enhanced densification.
advertisement

8. _______ takes place when two or more components chemically react during the sintering process to form the final product.
a) Rate controlled sintering
b) Reaction sintering
c) Microwave sintering
d) Spark plasma sintering
View Answer

Answer: b
Explanation: Reaction sintering takes place when two or more components chemically react during the sintering process to form the final product. It is a special form of rapid sintering technique to process high-temperature materials, resulting from the chemical reaction between the individual constituents, giving very good bonding.

9. SiN is prepared by _______
a) Reaction sintering
b) Hot forging
c) Solid-state sintering
d) Liquid phase sintering
View Answer

Answer: a
Explanation: Reaction sintering may also involve heating in a gas atmosphere, which reacts with the powder compact resulting in the formation of the desired compound. A typical example is the production of reaction bonded SiN made by sintering green compact of Si powders in N2 atmosphere at 1,523 to 1,673 K for time up-to 70 hours.
advertisement

10. _________ has the advantage of producing a finer grain size compared to pressureless sintering.
a) Solid-state sintering
b) Microwave sintering
c) Liquid phase sintering
d) Reaction sintering
View Answer

Answer: b
Explanation: We can obtain a finer grain size in microwave sintering compared to the pressureless sintering because of faster heating rate and shorter dwell time at the selected temperature.

11. _______ is an exothermic combustion process that uses the heat generated during a reaction to sinter the material.
a) SHS
b) Gas plasma sintering
c) Spark plasma sintering
d) Rate controlled sintering
View Answer

Answer: a
Explanation: Self-propagating High-Temperature Synthesis (SHS) is an exothermic combustion process that uses the heat generated during a reaction to sinter the material. The process, although is very fast and economical, needs an additional densification step to make useful shapes and hence adds to cost and time.

12. _______ is a process similar to the hot uniaxial pressing.
a) Solid-state sintering
b) SHS
c) SPS
d) Activated sintering
View Answer

Answer: c
Explanation: Spark Plasma Sintering (SPS) is a process similar to hot uniaxial pressing in which a momentary DC pulse is generated in addition to joule heating, by producing a ‘spark’ between the powder particles. The temperature can reach up-to 5,000°C to 10,000°C, but only momentarily so that no melting is allowed to take place.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Powder Metallurgy.

To practice all areas of Powder Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.