Powder Metallurgy Questions and Answers – Postsintering Secondary Operations – Sizing, Coining & Repressing

«
»

This set of Powder Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Postsintering Secondary Operations – Sizing, Coining & Repressing”.

1. _______ involve deformation of the sintered part at room temperature.
a) Sizing and joining
b) Repressing
c) Shot peening
d) Infiltration
View Answer

Answer: b
Explanation: Sintered P/M parts may need additional processing to impart certain characteristics such as improved corrosion resistance, dimensional tolerances or improved strength. Thus, P/M parts are subjected to a number of secondary operations after sintering. Sizing, repressing, and coining involve deformation of the sintered part at room temperature.
advertisement

2. _______ is a post sintering operation used to correct the dimensional defects during sintering.
a) Joining
b) Infiltration
c) Sizing
d) Impregnation
View Answer

Answer: c
Explanation: Sizing is a post sintering operation used to correct size, warping, distortion and other dimensional defects during sintering. It can also be used to improve the surface finish and wear properties of the surface.

3. ______ occurs when an oversize component with hole smaller than core rod is pressed into die.
a) Positive coining
b) Negative sizing
c) Negative coining
d) Positive sizing
View Answer

Answer: d
Explanation: Positive sizing takes place when a larger component with a smaller hole than core rod is pressed into die. Negative sizing takes place when a small component is put into the sizing die and its hole larger than the core rod.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following treatment is given to a thin-walled bushing which is oversize on both inside and outside diameter?
a) Positive sizing on both inside and outside
b) Positive sizing on inside, and negative sizing on outside
c) Positive sizing on outside, and negative sizing on inside
d) Negative sizing on both inside and outside
View Answer

Answer: c
Explanation: A thin-walled bushing which is oversize on both inside and outside diameter after sintering can be subjected to positive sizing on outside, and negative sizing on inside.

5. In sizing the amount of deformation is _____ and improvement in density is ______
a) Moderate, constant
b) Small, minimal
c) Minimal, zero
d) Large, significant
View Answer

Answer: b
Explanation: In sizing, the amount of deformation is small and hence the force required for deformation is less in comparison to the compaction force. The forces involved in sizing are small and, therefore, the improvement in density is minimal.
advertisement

6. ________ is used for adding surface patterns on to a sintered part.
a) Coining
b) Sizing
c) Plating
d) Resintering
View Answer

Answer: a
Explanation: Coining is used for adding surface patterns on to a sintered part. The coining operation carried out after sintering achieves the same results as the sizing operation, but there is significant improvement in density, hardness, and strength because of higher pressures used compared to sizing.

7. Hot coining is a useful technique for ______
a) Porous bearings
b) Sintered friction material
c) Cermets
d) Electrical contact
View Answer

Answer: c
Explanation: Hot coining is a useful technique for cermets. Hot coining consists in the rapid coining of a hot sintered compact directly from the sintering furnace. The bright, clean surfaces within the porous sintered compact are compressed and deformed, producing a sound, highly dense body.
advertisement

8. _________ is done to reduce dimensional scatter as well as to obtain closure of surface pores.
a) Machining
b) Plating
c) Sizing
d) Repressing
View Answer

Answer: d
Explanation: The primary aim of repressing is densification of the sintered part to give improved physical and mechanical properties along with dimensional tolerances. Thus, most of the P/M parts are repressed to reduce dimensional scatter as well as to obtain closure of surface pores.

9. External lubrication is not preferred for sizing, coining, and repressing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Use of external lubricants (liquid or dry) is preferred for various post sintering operations like sizing, coining, and repressing and care should be taken to avoid retention of lubricant by the part which may interfere with further operations like plating.
advertisement

10. For repressing, the tool size is _____ as that of compact.
a) Different
b) Large
c) Small
d) Same
View Answer

Answer: d
Explanation: For repressing, the compact and tool sizes are the same and material flow is in one direction only. With a repressing treatment, pores near the surface are sealed but internal pores remain mostly unaffected. After repressing, there is slight increase in strength with a reduction in ductility and toughness and fatigue strength improves.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Powder Metallurgy.

To practice all areas of Powder Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.