Powder Metallurgy Questions and Answers – Sintering Mechanism – 2

«
»

This set of Powder Metallurgy Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Sintering Mechanism – 2”.

1. Which of the following transport mechanisms can occur for two spheres in contact with one another during sintering?
a) Evaporation-condensation, surface diffusion and volume diffusion
b) Evaporation-condensation, surface diffusion, volume diffusion, volume diffusion of vacancies, and grain boundary diffusion
c) Surface diffusion
d) Volume diffusion
View Answer

Answer: b
Explanation: For two spheres in contact with one another during sintering following transport mechanisms can occur. (1) Evaporation and condensation, (2) Material transport from the flat surface to the neck through surface diffusion, (3) Volume diffusion from flat surface to the neck, and (4) Volume diffusion of vacancies from neck (under tensile stress) to the neck through the grain boundaries which are under compressive stress and vacancy flow through grain boundaries to the neck region by grain boundary diffusion.
advertisement

2. Neck growth rate due to surface diffusion from the surface source is R1= _______
a) 2Dsδs\(FK_{1}^3\)
b) 2Dsδs\(FK_{3}^1\)
c) 2Ds\(FK_{1}^3\)
d) 2Dsδs\(FK_{1}^4\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Neck growth rate due to surface diffusion from the surface source is R1=2Dsδs\(FK_{1}^3\) where, R1=rate of neck growth for surface diffusion, F=\(\frac{\Omega \gamma_s}{kT}\), K1=curvature difference, which drives the diffusive fluxes, Ds=surface diffusion coefficient, δs=effective surface thickness, γs=surface free energy, Ω=atomic or molecular volume, and k=Boltzmann constant.

3. Neck growth rate due to lattice diffusion from the surface source is R2= _______
a) 2Ds\(FK_{1}^3\)
b) 2Ds\(FK_{1}^2\)
c) 2Dv\(FK_{1}^3\)
d) 2Dv\(FK_{1}^2\)
View Answer

Answer: d
Explanation: Neck growth rate due to lattice diffusion from the surface source is R2=2Dv\(FK_{1}^2\), where Dv=lattice diffusion coefficient, , F=\(\frac{\Omega \gamma_s}{kT}\), K1=curvature difference, γs=surface free energy, Ω=atomic or molecular volume, and k=Boltzmann constant.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The empirical relationship for neck growth rate due to vapor transport from the surface source is R3= _______
a) PvFK1\(\sqrt{\frac{\Omega}{2\pi \rho_{0}kT}}\)
b) PvFK1\(\sqrt{\frac{\Omega}{2\pi \rho_{0}T}}\)
c) PvFK1\(\sqrt{\frac{\Omega}{2\rho_{0}kT}}\)
d) PvFK1\(\sqrt{\frac{\Omega T}{2\pi \rho_{0}k}}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The empirical relationship for neck growth rate due to vapor transport from the surface source is R3=PvFK1\(\sqrt{\frac{\Omega}{2\pi \rho_{0}kT}}\) where, Pv=vapor pressure, ρ0=theoretical density, F=\(\frac{\Omega \gamma_s}{kT}\), K1=curvature difference, γs=surface free energy, Ω=atomic or molecular volume, and k=Boltzmann constant.

5. The empirical relationship for neck growth rate due to grain boundary transport from sources on the grain boundary is R4= _______
a) 4DBδB\(FK_{2}^1\)/x
b) 4DBδB\(FK_{2}^1\)/x2
c) 4DBδB\(FK_{2}^1\)/a
d) 4DBδB\(FK_{2}^2\)/x
View Answer

Answer: d
Explanation: The empirical relationship for neck growth rate due to grain boundary transport from sources on the grain boundary is R4=4DBδB\(FK_{2}^2\)/x, where DB=grain boundary diffusion coefficient, δB=effective grain boundary thickness, F=\(\frac{\Omega \gamma_s}{kT}\), γs=surface free energy, Ω=atomic or molecular volume, x=neck radius, and k=Boltzmann constant.
advertisement

6. Neck growth rate due to lattice diffusion from sources on the grain boundary is R5= _______
a) 2Dv\(FK_{1}^2\)
b) 2Dv\(FK_{1}^3\)
c) 4Dv\(FK_{1}^2\)
d) 4Dv\(FK_{2}^2\)
View Answer

Answer: d
Explanation: The empirical relationship for neck growth rate due to lattice diffusion from sources on the grain boundary is R5=4Dv\(FK_{2}^2\) where, Dv=lattice diffusion coefficient, F=\(\frac{\Omega \gamma_s}{kT}\), γs=surface free energy, Ω=atomic or molecular volume, and k=Boltzmann constant.

7. The empirical relationship for neck growth rate due to lattice diffusion from dislocation sources is R6= _______,
a) \(\Big(\frac{4}{9}\Big)\)K2Nx2DvF(K2–\(\frac{2\epsilon x}{3\gamma_sa})\)
b) \(\Big(\frac{4}{9}\Big)\)Nx2DvF(K2–\(\frac{3\epsilon x}{2\gamma_sa})\)
c) \(\Big(\frac{4}{9}\Big)\)K2Nx2DvF(K2–\(\frac{3\epsilon x}{2\gamma_sa})\)
d) \(\Big(\frac{4}{9}\Big)\)K2Nx2Dv(K2–\(\frac{3\epsilon x}{2\gamma_sa})\)
View Answer

Answer: c
Explanation: The empirical relationship for neck growth rate due to lattice diffusion from dislocation sources is R6=\(\Big(\frac{4}{9}\Big)K_2Nx^2D_vF(K_2-\frac{3\epsilon x}{2\gamma_sa})\) where, N=dislocation density, ε=shear modulus, F=\(\frac{\Omega \gamma_s}{kT}\), γs=surface free energy, Ω=atomic or molecular volume, x=neck radius, a=radius of the sphere, and k=Boltzmann constant.
advertisement

8. Which of the following mechanism does not lead to shrinkage?
a) Viscous flow
b) Surface diffusion
c) Volume diffusion
d) Grain boundary diffusion
View Answer

Answer: b
Explanation: Out of the various mechanisms for sintering only viscous flow, plastic flow, volume diffusion, and grain boundary diffusion can lead to shrinkage. Surface diffusion and evaporation-condensation do not lead to shrinkage.

9. ________ mechanism alters the shape of the neck and particle surface.
a) Viscous flow
b) Volume diffusion
c) Evaporation-condensation
d) Plastic flow
View Answer

Answer: c
Explanation: Evaporation-condensation and surface diffusion do not lead to shrinkage but do alter the shape of the neck and particle surface by redistribution of atoms as they reach the surface of the neck.
advertisement

10. The expression for the number of vacant site N is given by ________
a) N=N0\(e^{\frac{-Q}{RT}}\)
b) N=N0\(e^{\frac{-Qt}{RT}}\)
c) N=N0\(e^{\frac{-QT}{R}}\)
d) N=N0\(e^{\frac{Q}{RT}}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Sintering involves the movement of atoms and hence a large number of high energized atoms along with a sufficient number of vacant sites (N) must be available for sintering to take place. This is represented by Arrhenius relation, N=N0\(e^{\frac{-Q}{RT}}\) where, N0 is the total number of lattice sites, R is the universal gas constant, and Q is the activation energy for transport.

11. According to ______, there are six stages of sintering.
a) Schroter
b) Nabarro and Herring
c) Kuczynsky
d) Hutteg
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Hutteg, there are six stages of sintering for different increasing temperature regions that correspond to the dominance of different mechanisms such as adhesion along with particle rearrangement, surface diffusion, grain growth, lattice diffusion, recrystallization, and excessive grain growth respectively.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Powder Metallurgy.

To practice all areas of Powder Metallurgy for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.