Linux Proc Filesystem Questions & Answers – 2

«
»
This set of Linux / Unix questions and answers focuses on Linux Proc Filesystem. This is set-2.

1. What is /proc/[PID]/root?
a) symbolic link that points to the process’s root directory
b) regular file which holds all the PID of the system
c) root directory
d) does not exists in the proc filesystem
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

2. “ps” command uses the file _____ to provide the information.
a) /proc/[PID]/stat
b) /proc/[PID]/smaps
c) /proc/[PID]/oom_score_adj
d) /proc/[PID]/oom_score
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

3. Which one of the following is not correct?
a) proc filesystem does not contain any directory for thread in the process
b) in multithread process thread details will not be available if the main thread is already terminated
c) proc filesystem contain any directory
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

4. Proc filesystem does not contains
a) sub-directories for installed buses
b) device files
c) list of registered DMA
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. The file /proc/devices is the
a) text listing of major numbers
b) text listing of device groups
c) text listing of major numbers & device groups
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

6. The file /proc/cpuinfo is a collection of
a) cpu items
b) architecture independent items
c) both cpu items and architecture independent items
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

7. The proc filesystem records the number of interrupts
a) per CPU only
b) per IO device only
c) per CPU per IO device
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

8. Which file of the proc filesystem can be used instead of “syslog” system call to read kernel messages?
a) /proc/kmsg
b) /proc/moudle/kmsg
c) /proc/module/msg
d) /proc/msg
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. The file /proc/modules is a text list of
a) static modules
b) dynamic modules
c) modules that have been loaded by the system
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

10. /proc/partitions contains
a) major number of each partition
b) minor number of each partition
c) number of block and partition name
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linux Administration & Programming.

Here’s the list of Best Reference Books in Linux Commands & Shell Programming.
Here’s the list of Best Reference Books in Linux Kernel, Device-Drivers & System Programming.

To practice all questions on Linux Administration & Programming, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers on Linux.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn