Linux Questions & Answers – File Management – 2

«
»

This set of Linux / Unix questions and answers is useful for various certification exams on Linux like Redhat certification exam, CompTIA exam, Ubuntu/SuSE certification, LPI certification exam, etc.

1. Which of the following time stamps need not exist for a file on traditional unix file system
a) Access Time
b) Modification Time
c) Creation Time
d) Change Time
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

2. Which command is used to set limits on file size
a) fsize
b) flimit
c) ulimit
d) usize
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. Which option of rmdir command will remove all directories a, b, c if path is a/b/c
a) –b
b) –o
c) –p
d) –t
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

4. Which represents the user home directory
a) /
b) .
c) ..
d) ~
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

5. If a file is removed in Unix using ‘rm’ then
a) The file can be recovered by a normal user
b) The file cannot be recovered by a user
c) The file can be fully recovered provided the sytem is not rebooted
d) The file will be moved to /lost+found directory and can be recovered only by administrator’s intervention
View Answer

Answer: b
advertisement

6. Executing the ‘cd ..’ command when at the root level causes
a) Error message indicating the user can’t access beyond the root level
b) Behavior is unix-flavor dependent
c) Results in changing to the ‘home’ directory
d) Nothing happens
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

7. How do you rename file “new” to file “old”?
a) mv new old
b) move new old
c) cp new old
d) rn new old
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

8. What command is used to copy files and directories?
a) copy
b) cp
c) rn
d) cpy
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. When mv f1 f2 is executed which file’s inode is freed?
a) f1
b) f2
c) new inode will be used
d) no inode is freed
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

10. Any file’s attribute information is stored in which structure on the disk
a) Inode
b) Data blocks
c) File blocks
d) Directory file
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linux Administration & Programming.

Here’s the list of Best Reference Books in Linux Commands & Shell Programming.
Here’s the list of Best Reference Books in Linux Kernel, Device-Drivers & System Programming.

To practice all questions on Linux Administration & Programming, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers on Linux.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn