Linux Questions & Answers – Shell Redirection

«
»

This set of Linux / Unix interview questions and answers focuses on Bash Shell programming & administration. It will be useful for both fresher & experienced preparing interviews on Linux Basics, Essentials and Shell programming.

1. The redirection 2> abc implies
a) Write file 2 to file abc
b) Write standard output to abc
c) Write standard error to abc
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

2. cmd 2>&1 > abc will
a) Write file2 to file1
b) Write standard output and standard error to abc
c) Write standard error to abc
d) Write standard output to abc & standard error to monitor
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. cmd > abc 2>&1 will
a) Write file2 to file1
b) Write standard output and standard error to abc
c) Write standard error to abc
d) Write standard output to abc & standard error to monitor
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

4. Which of these is the correct method for appending “foo” in /tmp/bar file?
a) echo foo > /tmp/bar
b) echo foo >> /tmp/bar
c) echo foo | /tmp/var
d) /tmp/bar < echo foo
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. Syntax to suppress the display of command error to monitor?
a) command > &2
b) command 2> &1
c) command 2> &2
d) command 2> /dev/null
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

6. The following commands gives the output like this

    #cat file1 file2
    #cat: file1: No such file or directory
    hello
    If we execute the command “cat file1 file2  1>2  2>&1” the output would be

a) cat: file1: No such file or directory hello
b) No output is displayed
c) Cat: 1>2: No such file or directory
d) hello
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. cat < file1 >> file2 | file3
a) file1 content will be appended to file2 and finally stored in file3
b) file1 content will be appended to file2 and file3 will be ignored
c) file2 and file3 will have same content
d) syntax error
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

8. Executing cat /etc/password > /dev/sda as superuser will
a) Write data into a regular file called /dev/sda
b) Write data to the physical device sda
c) Create a temporary file /dev/sda and write data to it
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. From where would the read statement read if the following statements were executed?

   exec < file1
   exec < file2
   exec < file3
   read line

a) It would read all the files
b) It would not read any files
c) It would read all the files in reverse order
d) It would read only file3
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linux Administration & Programming.

Here’s the list of Best Reference Books in Linux Commands & Shell Programming.
Here’s the list of Best Reference Books in Linux Kernel, Device-Drivers & System Programming.

To practice all questions on Linux Administration & Programming, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers on Linux.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn