Linux Interview Questions and Answers – Linux Systems

«
»
Here is a listing of Linux / Unix Technical Interview Questions & Answers for experienced IT professionals as well as fresh engineering graduates. These questions can be attempted by anyone focusing on Linux Development and Systems programming.

1. UNIX/Linux kernel is?
a) Monolithic
b) Micro
c) Exo
d) Nano
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. Monolithic kernel
a) is highly extensiblity
b) has less run time overhead
c) smaller than micro level
d) suitable for real time system
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

3. Runlevel system command is used for?
a) getting the present and previous runlevel of the system
b) setting the runlevel attribute of the system in the inittab file
c) can be used to restart or reboot the system
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

4. Pick the run level to run Linux in multi user mode with networking?
a) 0
b) 3
c) 5
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. Section 2 of manpage describes
a) Commands
b) System calls
c) Function calls
d) Drivers
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

6. System call can be implemented using which assembly instruction(s) on x86 processors?
a) int 0×80
b) sysenter
c) both int 0×80 & sysenter
d) None
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

7. Which of the following exec call is a system call?
a) execl
b) execlp
c) execve
d) execvp
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

8. x86 architecture uses big endian or little endian addressing mechanism?
a) little-endian
b) endian
c) big-endian
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. ______________ timer is decremented only when the process is executing
a) ITIMER_REAL
b) ITIMER_VIRTUAL
c) ITIMER_PROF
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

10. Daemon process is a?
a) group leader
b) session leader
c) orphan process
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

11. The terminal used by a Daemon process is:
a) any terminal
b) no terminal
b) root terminal
d) system console
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

12. shared memory can be used for?
a) read only operations
b) append
c) read or read write operations
d) write only
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

13. Sysconf(_SC_PAGE_SIZE) returns?
a) size of the page
b) max size of the page
c) min size of the page
d) paging allowed or not
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linux Administration & Programming.

advertisement

Learn detailed answer of these interview questions and an in-depth coverage on Linux Systems Programming by our popular training program titled Linux Systems Programming delivered by our Founder & CTO.

Read here to know more about the skills required to become a Linux Systems Developer.

Here’s the list of Best Reference Books in Linux Commands & Shell Programming.
Here’s the list of Best Reference Books in Linux Kernel, Device-Drivers & System Programming.

To practice all questions on Linux Administration & Programming, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers on Linux. These questions focuses on Process Management, Memory Management, File Management, Inter Process Communications, Signal Handling, etc.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn