Linux Questions & Answers – Linux Commands – 4

«
»

This set of Linux / Unix questions and answers is useful for campus and walk-in interviews as well as placements.

1. Write the command to display the current date in the form dd/mm/yyyy.
a) date +%d/%m/%Y
b) date +”%d/%m/%Y”
c) date +/%d/%m/20%y
d) date +”/%d/%m/20%y”
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. The command syntax to display the file ‘sample.txt’ one page at a time is
a) man sample.txt>more
b) cat sample.txt<more
c) cat sample.txt|more
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. Which one shows the name of the operating system?
a) uname -n
b) uname -r
c) uname -o
d) uname –m
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

4. How do you add (append) a file “file1” to the example.tar file
a) no you cannot add a file to example.tar
b) tar -cvf example.tar file1
c) tar -rvf file1 example.tar
d) tar -evf file1 example.tar
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. How to execute ls command inside a vi editor?
a) !ls
b) :ls
c) :!ls
d) we can’t execute
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

6. Which command gives the first byte where the difference is in the file1 & file2?
a) diff
b) cmp
c) comm
d) ls -a
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. To open a file file1 with cursor at line number 4
a) vi +num file1
b) vi +set num file1
c) vi + “set num” file1
d) vi +/se nu file1
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

8. sed is a command typically used for
a) Perform complex calculations
b) Perform FIFO based non-blocking I/O
c) Modify/print selective contents of a file
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

9. What communication command provides communication to another user logged on by writing to the bottom of their terminal?
a) talk
b) write
c) chat
d) transmit
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. Which screen manipulation command sets the screen back to normal?
a) tput cup
b) tput smso
c) tput rmso
d) tput blink
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

11. Which command will you use to see the available routes?
a) show route
b) route status
c) netstat -r
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linux Administration & Programming.

Here’s the list of Best Reference Books in Linux Commands & Shell Programming.
Here’s the list of Best Reference Books in Linux Kernel, Device-Drivers & System Programming.

advertisement

To practice all questions on Linux Administration & Programming, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers on Linux.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn