Linux Filesystem Hierarchy Questions & Answers – 1

«
»
This set of Linux / Unix questions and answers focuses on linux filesystem hierarchy. This is set-1.

1. Operating system kernel must be located in
a) /
b) /boot
c) either in / or in /boot
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

2. Which one of the following is a mount point for a temporarily mounted filesystem?
a) /mnt directory
b) /media directory
c) /dev directory
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. What is /root?
a) root filesystem
b) home directory of the root user
c) the directory which contains all the directories of the filesystem
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

4. System binaries are stored in
a) /sbin directory
b) /usr/sbin directory
c) /usr/local/sbin directory
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

5. The /dev directory contains the
a) device drivers
b) device files
c) kernel modules of device drivers
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

6. The contents of root filesystem is responsible to
a) boot the system
b) recover the system
c) repair the system
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

7. Static files of the bootloader are installed in
a) /boot directory
b) /root directory
c) /bin directory
d) /sbin directory
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

8. Linux filesystem contains mainly
a) ordinary files
b) device files
c) directory files
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

9. In linux filesystem, the passwords of different users are stored in
a) /etc/passwd file
b) /bin/passwd file
c) /etc/shadow file
d) /bin/shadow file
View Answer

Answer: c
Explanation: Passwords are visible in encrypted format in the file.

10. Superuser can change the _______ permissions of any file.
a) owner
b) group
c) other
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linux Administration & Programming.

Here’s the list of Best Books in Linux Commands & Shell Programming.
Here’s the list of Best Books in Linux Kernel, Device-Drivers & System Programming.

To practice all questions on Linux Administration & Programming, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers on Linux.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.