Linux Questions & Answers – Linux Commands – 1

This set of Linux / Unix multiple choice questions and answers focuses on various Linux commands and their command line options & parameters. It will be useful for anyone learning Linux Basics, Essentials and/or Fundamentals.

1. The dmesg command
a) Shows user login logoff attempts
b) Shows the syslog file for info messages
c) kernel log messages
d) Shows the daemon log messages
View Answer

Answer:c

2. The command “mknod myfifo b 4 16”
a) Will create a block device if user is root
b) Will create a block device for all users
c) Will create a FIFO if user is not root
d) None of the above
View Answer

Answer:a

3. Which command is used to set terminal IO characteristic?
a) tty
b) ctty
c) ptty
d) stty
View Answer

Answer:d

4. Which command is used to record a user login session in a file
a) macro
b) read
c) script
d) none of the above
View Answer

Answer:c

5. Which command is used to display the operating system name
a) os
b) Unix
c) kernel
d) uname
View Answer

Answer:d

6. Which command is used to display the unix version
a) uname -r
b) uname -n
c) uname -t
d) kernel
View Answer

Answer:a

7. Which command is used to print a file
a) print
b) ptr
c) lpr
d) none of the above
View Answer

Answer:c

8. Using which command you find resource limits to the session?
a) rlimit
b) ulimit
c) setrlimit
d) getrlimit
View Answer

Answer:b

9. Which option of ls command used to view file inode number
a) –l
b) -o
c) –a
d) –i
View Answer

Answer:d

10. find / -name ‘*’ will
a) List all files and directories recursively starting from /
b) List a file named * in /
c) List all files in / directory
d) List all files and directories in / directory
View Answer

Answer:a

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linux Administration & Programming.

Here’s the list of Best Reference Books in Linux Commands & Shell Programming.
Here’s the list of Best Reference Books in Linux Kernel, Device-Drivers & System Programming.

To practice all questions on Linux Administration & Programming, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers on Linux.

About

Manish Bhojasia, a technology veteran with 17+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer and SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage & Cluster Administration, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals and Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him below.


Sanfoundry Training Center of Excellence (CoE)

Manish Bhojasia, a technology veteran with 17+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer and SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage & Cluster Administration, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals and Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him below.







Sanfoundry Internships
Subscribe Newsletter & Posts
Follow Manish & Sanfoundry