RDBMS Questions and Answers – Failure Classification and Storage

«
»

This set of RDBMS Problems focuses on “Failure Classification and Storage”.

1. Which of the following can cause a transaction failure
a) Logical error
b) System error
c) More than one of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Logical errors and system errors are the two types of errors that can generally cause transaction failures.
advertisement

2. If the transaction can no longer continue with its normal execution because of some internal condition, it is called as a _________
a) Logical error
b) System error
c) System crash
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: If the transaction can no longer continue with its normal execution because of some internal condition, it is called as a logical error such as bad input, data not found, overflow or resource limit exceeded.

3. If a system has entered and undesirable state due to which it is unable to continue with normal execution, it is called as _________
a) Logical error
b) System error
c) System crash
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: If a system has entered and undesirable state due to which it is unable to continue with normal execution, it is called as a system error. The transaction however can be re-executed at a later time.

4. If there is a hardware malfunction or a bug in the database that causes the loss of content of volatile storage, it is called as ________
a) Logical error
b) System error
c) System crash
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: If there is a hardware malfunction or a bug in the database that causes the loss of content of volatile storage, it is called as a system crash. The data in the non-volatile storage remains intact and it is not corrupted.

5. The assumption that the hardware errors bring the system to a halt is called as ________
a) Halter assumption
b) Phantom assumption
c) Fail-stop assumption
d) Disk failure
View Answer

Answer: c
Explanation: The assumption that the hardware errors bring the system to a halt is called as fail-stop assumption. Well-designed systems have numerous internal checks that bring a system to a halt whenever there is an error. Hence, the fail stop assumption is a reasonable one.
advertisement

6. Which of the following is not a classification of storage
a) Volatile storage
b) Nonvolatile storage
c) Stable storage
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Volatile storage, non-volatile storage and stable storage are three different classifications of storage. Volatile storage is the least secure whereas stable storage is the most secure among them.

7. If a failure has occurred in the midst of a transfer, it is called as _________
a) Successful completion
b) Partial failure
c) Total failure
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: If a failure has occurred in the midst of a transfer, it is called as partial failure. After a partial failure, the destination has incorrect information.

8. State true or false: The destination block has incorrect information in case of a total failure
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In case of total failure, the failure occurs sufficiently early during the transfer that the destination block remains intact. Thus there is no corruption of data at the destination.

9. The partitions of the database into fixed length storage units are called as __________
a) Blocks
b) Tuples
c) Relations
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The database is partitioned into fixed length storage units called as blocks. Blocks are the units of data transfer and may contain several data items.
advertisement

10. The blocks residing on the disk are referred to as ___________
a) Physical blocks
b) Buffer blocks
c) Disk blocks
d) Disk buffer
View Answer

Answer: a
Explanation: The blocks residing on the disk are referred to as physical blocks. The blocks residing temporarily in the main memory are referred to as buffer blocks.

11. The area of memory where blocks temporarily reside is called as ________
a) Block buffer
b) Disk buffer
c) Physical buffer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The area of memory where blocks temporarily reside is called as the disk buffer. The disk buffer is used to store the buffer blocks which hold temporary data.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – RDBMS.

To practice all areas of RDBMS Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn