RDBMS Questions and Answers – Organization of Records in Files

«
»

This set of RDBMS MCQs focuses on “Organization of Records in Files”.

1. What is heap file organization?
a) Any record can be placed wherever there is a space for the record
b) Records are stored in a sequential order according to a search key
c) A hash function is computed on some attribute and that decides the block
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Heap file organization means that any record can be placed wherever there is space for that record. There is no ordering of records. Typically there is a single file for each relation.
advertisement

2. What is sequential file organization?
a) Any record can be placed wherever there is a space for the record
b) Records are stored in a sequential order according to a search key
c) A hash function is computed on some attribute and that decides the block
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Sequential file organization means that Records are stored in a sequential order according to a search key. The records are ordered.

3. What is hashing file organization?
a) Any record can be placed wherever there is a space for the record
b) Records are stored in a sequential order according to a search key
c) A hash function is computed on some attribute and that decides the block
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Hashing file organization means that a hash function is computed on some attribute and that decides the block. The result of the hash function specifies which block of the file the record should be placed in.

4. What is a search key in sequential file organization?
a) A number assigned to each record
b) Necessarily the primary key
c) Any attribute or a set of attributes
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: A search key in sequential file organization is any attribute or a set of attributes that need not be a primary key or even a superkey.

5. Metadata about the relations are stored in ________
a) File header
b) Data dictionary
c) Data query
d) Data analyser
View Answer

Answer: b
Explanation: A relational schema needs to maintain data about the data called as metadata. Metadata about the relations is stored in the Data dictionary.
advertisement

6. Data dictionary is also called as ________
a) Data log
b) System log
c) System catalog
d) System database log
View Answer

Answer: c
Explanation: Data dictionary is also called as System Catalog.

7. What is a multitable clustering file organization?
a) It stores related records of two or more relations in each block
b) It stores related data about the relations in each block
c) It links each and every block by introducing an external attribute
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A multitable clustering file organization stores the related records of two or more relations in each block. This allows us to read records that satisfy a join condition by using one block read.

8. Which of the following need to be stored in the data dictionary?
a) Name of the relation
b) Domains and lengths of attributes
c) Integrity constraints
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Name of the relation, Domains and lengths of attributes and Integrity constraints all must be stored in the data dictionary.

9. The subsystem responsible for the allocation of buffer space is called as _______
a) Buffer allocator
b) Buffer manager
c) Buffer enhancer
d) Buffer intermediary
View Answer

Answer: b
Explanation: The subsystem responsible for the allocation of buffer space is called as buffer manager. Programs on the database make requests to the buffer manager and it in in turn allocates the buffer space.
advertisement

10. What is the full form of LRU (in buffer replacement strategy)?
a) Least Reactive User
b) Least Recently Used
c) Least Read URL
d) Lowest Reading User
View Answer

Answer: b
Explanation: The full form of LRU is Least Recently Used. In this, the least recently used program is substituted by the new request.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – RDBMS.

To practice MCQs on all areas of RDBMS, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn