RDBMS Questions and Answers – Web Fundamentals

«
»

This set of RDBMS Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Web Fundamentals”.

1. Browsers use a standardized syntax called?
a) TCP/IP
b) HTML
c) XML
d) Java
View Answer

Answer: b
Explanation: The Hypertext Markup Language [HTML] is the standardized syntax used by the browsers which supports formatted information as well as forms based interfaces.
advertisement

2. A ______ is a globally unique name for every document that can be accessed on the Web
a) ID
b) UCL
c) URL
d) UML
View Answer

Answer: c
Explanation: A URL (Uniform resource locator) is a globally unique name for every document that can be accessed on the Web.

3. What is the full form of HTTP?
a) Hyper Text Trial Program
b) Hyper Text Transfer Protocol
c) Hyper Text Technology Protocol
d) Hyper Text Trial Protocol
View Answer

Answer: b
Explanation: HTTP – Hyper Text Transfer Protocol. This is aprotocol for transferring HTML documents.

4. A ______ is a program running on the server which accepts requests from a browser and sends HTML documents
a) Web server
b) Web transmitter
c) Web intermediate
d) Web multitasker
View Answer

Answer: a
Explanation: A Web Server is a program running on the server which accepts requests from a browser and sends HTML documents. The browser and the web server communicate via HTTP.

5. What is the use of CGI?
a) It specifies the path of data transfer
b) It specifies how the server communicates with the application programs
c) It charts out error handling procedures in case an error arises
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: CGI specifies how the server communicates with application programs. The application program communicates with a database server in order to get data.
advertisement

6. The extra information of a site maintained at the client end is called as _______
a) Cookie
b) Password
c) History
d) Sessions
View Answer

Answer: a
Explanation: The extra information of a site maintained at the client end is called as cookie. It is a small piece of text containing identifying information with an associated name.

7. State true or false: HTTP is connectionless
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: HTTP is connectionless because most computer have a limit on the simultaneous connections they can accommodate. If this limit is exceeded then access is denied to further users.

8. What is the full form of CGI?
a) Common graphics interface
b) Common gateway interface
c) Common gateway internet
d) Common gateway information
View Answer

Answer: b
Explanation: The full form of CGI is Common Gateway Interface. This defines how a web server communicates with an application program.

9. Which of the following functions are done by a web server?
a) Accept requests from a web browser
b) Sends back results in HTML
c) Executes programs with arguments supplied by the user
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: A web server accepts requests from a web browser and sends back results in HTML. The most important feature of a web server is to execute programs with arguments supplied by the user.
advertisement

10. What is the function of the cascading style sheet
a) Allows us to edit the HTML document
b) It is an IDE that allows us to write HTML codes more efficiently
c) It allows us to use the same style on multiple HTML documents
d) It acts as an intermediary to provide a variety of information services
View Answer

Answer: c
Explanation: The cascading style sheet allows us to use the same style sheet on multiple HTML documents allowing us to maintain a distinctive but uniform look on all the pages of a Web site.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – RDBMS.

To practice all areas of RDBMS, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn