RDBMS Questions and Answers – Features of Good Relational Design

«
»

This set of RDBMS Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Features of Good Relational Designs”.

1. Which of the following is not a feature of a good relational design?
a) Specifying primary keys
b) Specifying foreign keys
c) Preserving integrity constraints
d) Allowing redundancy of attributes
View Answer

Answer: d
Explanation: Allowing redundancy of attributes makes it very difficult for data extraction. So, It is not a good relational design feature.
advertisement

2. The dependency rules specified by the database designer are known as _______
a) Designer dependencies
b) Database rules
c) Functional dependencies
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The dependency rules specified by the database designer are known as functional dependencies. The normal forms are based on functional dependencies.

3. If the decomposition is unable to represent certain important facts about the relation, then such a decomposition is called as?
a) Lossless decomposition
b) Lossy decomposition
c) Insecure decomposition
d) Secure decomposition
View Answer

Answer: b
Explanation: If the decomposition is unable to represent certain important facts about the relation, then such a decomposition is called as lossy decomposition. Lossy decompositions should be avoided as they result in the loss of data.

4. If the decomposition is able to represent all the facts about the relation then such a decomposition is called as?
a) Lossless decomposition
b) Lossy decomposition
c) Insecure decomposition
d) Secure decomposition
View Answer

Answer: a
Explanation: If the decomposition is able to represent all the facts about the relation then such a decomposition is called as a lossless decomposition. Lossless decompositions are generally preferred.
advertisement

5. A domain whose elements are indivisible is called as ______
a) Unique domain
b) Proxy domain
c) Atomic domain
d) Multiple domain
View Answer

Answer: c
Explanation: A domain is said to be atomic if all of its elements are considered to be indivisible. If the domains are atomic, then the relational schema is in the first normal form.

6. If all the domains are atomic then the relational schema is in ________ normal form
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: If all the domains are atomic then the relational schema is in first (1) normal form. That is, the domains must be indivisible.

7. State true or false: Composite attributes have non-atomic domains.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Composite attributes have non atomic domains i.e. domains of the composite attributes are generally divisible.
advertisement

8. State true or false: Redundancy is desired in a relational schema
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Redundancy is never desired in a relational schema, it makes data retrieval very difficult.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – RDBMS.

To practice all areas of RDBMS, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn