RDBMS Questions and Answers – Multiversion Schemes, Snapshot Isolation

«
»

This set of RDBMS Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Multiversion Schemes, Snapshot Isolation”.

1. In _______ schemes, each write operation creates a new version of Q
a) Multiversion
b) Snapshot isolation
c) Lock based
d) Timestamp
View Answer

Answer: a
Explanation: In multiversion schemes, each write operation creates a new version of Q. When a transaction issues a read operation, the concurrency control manager selects one of the versions of Q to be read.
advertisement

2. If the first update is overwritten by a second, it is called as a _______ update
a) Useful
b) Overlapping
c) Lost
d) Concurrent
View Answer

Answer: c
Explanation: If the first update is overwritten by a second, it is called as a lost update. This generally occurs whenever two transactions are allowed to write on the database.

3. State true or false: Snapshot isolation prevents lost updates
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Snapshot isolation prevents lost updates because it does not allow two transactions to simultaneously write on the same database.

4. Which of the following is a variant of snapshot isolation
a) First committer wins
b) First updater wins
c) More than one of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: First committer wins and first updater wins are two different variations of snapshot isolation.

5. Under ________ the system uses locking mechanism that applies only to updates
a) First updater wins
b) First committer wins
c) First writer wins
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Under first updater wins, the system uses a locking mechanism that applies only to updates. Read operations do not get affected by this mechanism.
advertisement

6. The situation in which each pair of transactions has read a data written by the other, but there is no data written by the transactions is called as _______
a) Deadlock
b) Read skew
c) Deadlock skew
d) Write skew
View Answer

Answer: d
Explanation: The situation in which each pair of transactions has read a data written by the other, but there is no data written by the transactions is called as write skew.

7. Oracle uses __________ for the serializable isolation level
a) Multiversion scheme
b) Timestamp protocol
c) Lock based protocol
d) Snapshot isolation
View Answer

Answer: d
Explanation: Oracle uses snapshot isolation for the serializable isolation level. PostgreSQL also uses only snapshot isolation for the serializable isolation level.

8. State true or false: Snapshot isolation has low overhead
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Snapshot isolation is attractive in practice because it has a relatively very low overhead.

9. In ________ no two aborts occur unless two concurrent transactions update the same data item.
a) Multiversion scheme
b) Timestamp protocol
c) Lock based protocol
d) Snapshot isolation
View Answer

Answer: d
Explanation: In snapshot isolation no two aborts occur unless two concurrent transactions update the same data item. This makes snapshot isolation attractive but it does not ensure serializability.
advertisement

10. Which of the following transactions can multiversion two phase locking protocol not differentiate.
a) Read only transactions
b) Update transactions
c) All of the mentioned
d) Double operator transactions
View Answer

Answer: d
Explanation: The multiversion two phase locking protocol cannot differentiate double operator transactions but it can differentiate between read only transactions and update transactions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – RDBMS.

To practice all areas of RDBMS for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn