Digital Communications Questions and Answers – Digital Communication

«
»

This set of Digital Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Digital communication”.

1. Digital communication is _______ to environmental changes?
a) Less sensitive
b) More sensitive
c) Does not depend
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Digital communication is less sensitive to environmental changes like temperature etc.

2. Advantages of digital communication are
a) Easy multiplexing
b) Easy processing
c) Reliable
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Digital communication is a very reliable communication. It is easy for multiplexing, easy for signalling and processing etc.

3. What is necessary for digital communication?
a) Precision timing
b) Frame synchronization
c) Character synchronization
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Bit, character, frame synchronization and precision timing is necessary for digital communication. This is considered as a disadvantage of digital communication.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What are the disadvantages of digital communication?
a) Needs more bandwidth
b) Is more complex
c) Needs more bandwidth & Is more complex
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Digital communication needs more bandwidth, has higher complexity and little performance degradation occurs during analog to digital conversion and vice versa.

5. Examples of digital communication are
a) ISDN
b) Modems
c) Classical telephony
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Some of the examples of digital communication systems are classical telephony, ISDN, Modems, LANs, PCM TDM etc.

6. Which system uses digital transmission?
a) ISDN
b) LANs
c) ISDN & LANs
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Though the signal type is analog or digital, the transmission takes place in the digital domain in ISDN and LANs.

7. The interval of frequencies outside which the spectrum is zero is called as ________
a) null to null bandwidth
b) normalized bandwidth
c) absolute bandwidth
d) none of the mentioned
View Answer

Answer:c
Explanation: The measure of frequencies outside which spectrum is zero is called as absolute bandwidth. It is usually infinite.
advertisement

8. The attenuation level in bounded power spectral density is
a) 35
b) 50
c) 35 & 50
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Bounded power spectral density is the bandwidth outside which the spectrum must have fallen to a stated level below that found at the band center.

9. Synchronization available in digital communication are
a) Symbol synchronization
b) Frame synchronization
c) Carrier synchronization
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The synchronization techniques available in digital communication are symbol synchronization, frame synchronization and carrier synchronization.
advertisement

10. Digital system includes
a) Better encryption algorithm
b) Difficult data multiplexing
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Digital system has an advantage of better encryption algorithm, easier data multiplexing and more reliability.

11. Analog to digital conversion includes
a) Sampling
b) Quantization
c) Sampling & Quantization
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Analog to digital conversion is a two step process which includes sampling and quantization.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Communications.

To practice all areas of Digital Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.