Digital Communications Questions and Answers – Evaluating Digital Communication System and Allocation of Communication Resources

«
»

This set of Digital Communication online quiz focuses on “Evaluating Digital Communication System and Allocation of Communication Resources”.

1. Which refers to the presence of error correction coding scheme?
a) Coded
b) Uncoded
c) Coded & Uncoded
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The term coded refers to the presence of error correction coding scheme involving the use of redundant bits and expanded bandwidth.
advertisement

2. The system will be more bandwidth efficient as WTb decreases.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Any digital communication system will become more bandwidth efficient as its WTb product decreases.

3. In MPSK, R/W
a) Increases with increase in M
b) Increases with decrease in M
c) Decreases with increase in M
d) Is not dependent on M
View Answer

Answer: a
Explanation: The bandwidth efficiency R/W increases as M increases in case of MPSK modulation.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In MFSK, R/W
a) Increases with increase in M
b) Increases with decrease in M
c) Decreases with increase in M
d) Is not dependent on M
View Answer

Answer: c
Explanation: In MFSK, the denominator increases faster as the numerator when M increases. Thus R/W decreases with increase in M.

5. Which modulation is selected for power limited system?
a) MPSK
b) MFSK
c) MPSK & MFSK
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For an uncoded system, if the channel is power limited MFSK is selected and if it is bandwidth limited MPSK is selected.
advertisement

6. The transmission rate is given as
a) R/log2M
b) log2M/R
c) R/log10M
d) log10M/R
View Answer

Answer: a
Explanation: The relationship between symbol transmission rate and data rate R is given by Rs= R/log2M.

7. Code’s redundancy is given as
a) n/k
b) k/n
c) nk
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The rate of code is given as k/n and its inverse n/k gives the redundancy of the code.
advertisement

8. For more than two quantization level, _______ is used.
a) Hard decision
b) Soft decision
c) Hard & Soft decision
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When the output is quantized for more than two levels, soft decision is made.

9. How can the throughput of the system be increased?
a) Increasing EIRP
b) Increasing channel bandwidth
c) Decreasing system losses
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The basic ways to increase the throughput of the system is to increase the EIRP, by reducing the system losses, providing channel bandwidth, and efficient allocation of CR.
advertisement

10. In which technique spot beam antennas are used to point the radio signals in different directions?
a) Code division
b) Space division
c) Frequency division
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In space division multiplexing, spot beam antennas are used to separate radio signals by pointing in different directions.

11. In polarization division technique ______ polarization is used.
a) Orthogonal
b) Non orthogonal
c) Orthogonal & Non orthogonal
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In polarization division technique orthogonal polarization is used to separate signals for reuse.

12. Channelization characterized by orthogonal spectra is called as
a) Time division multiplexing
b) Frequency division multiplexing
c) Time division & Frequency division multiplexing
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Channelization characterized by orthogonal wave-forms is called as time division multiplexing and those characterized by orthogonal spectra is called as frequency division multiplexing.

13. In double side band spectrum which side-band is called as inverted side-band?
a) LSB
b) USB
c) LSB & USB
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The double side band spectrum consists of two side bands. LSB is called as inverted side-band and the USB is called as erect side-band.

14. The mixing and filtering of DSB removes
a) LSB
b) USB
c) LSB & USB
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The mixing and filtering yields frequency shifted channels and it removes the USB.

15. The super group is made up of
a) Five groups
b) Sixty channels
c) Five groups & Sixty channels
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In FDM multiplex hierarchy, the first level is composed of five channels. The second level consists of five groups or 60 channels.

16. The orbital period of communication satellites is _______ as that of earth’s rotational period.
a) Same
b) Greater
c) Lesser
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The communication satellite is in circular orbit and has orbital period same as that of the earth’s rotational period.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Communications.

To practice all areas of Digital Communication for online quiz, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.