Digital Communications Questions and Answers – Structured Sequence

«
»

This set of Digital Communications Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Structured sequence”.

1. Structured sequences are
a) Block codes
b) Convolutional codes
c) Turbo codes
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Structured sequences are those which add structured redundancy to the source code. Examples are turbo codes, block codes, and convolutional codes.
advertisement

2. In binary symmetric channel, in the demodulator _____ decision is made.
a) Hard
b) Soft
c) Hard & Soft
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In binary symmetric channel the demodulator consists of only two discrete elements. Thus it makes hard or firm decision.

3. In Gaussian channel demodulator ______ decision is made.
a) Hard
b) Soft
c) Hard & Soft
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In Gaussian channel demodulator consists of continuous alphabet or quantized approximation thus soft decision is made.

4. Which decoders are less complex?
a) Soft decision decoder
b) Hard decision decoder
c) Hard & Soft decision decoder
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The design of a soft decision decoder is more complex than the design of hard decision decoder.

5. The ratio of redundant bits to data bits is called as
a) Code rate
b) Redundancy rate
c) Symbol rate
d) Transmission rate
View Answer

Answer: b
Explanation: The ratio of redundant bits to data bits is called as redundancy of the code and the ratio of data bits to total bits is called as code rate.
advertisement

6. If the parity bit takes value one then the summation of code-word gives
a) Even result
b) Odd result
c) Even & Odd result
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The parity bit takes on the value of one or zero to ensure that the summation of all the bits in the code-word yields even or odd result.

7. The summation operation is performed using _____ logical operation.
a) EX-OR
b) AND
c) OR
d) EX-NOR
View Answer

Answer: a
Explanation: The summation operation is performed using modulo 2 arithmetic or exclusive OR operation.

8. The probability of message error is written as
a) Block error
b) Word error
c) Block & Word error
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: We can write the probability of message error also called as block error or word error.

9. In a real time communication system addition of redundant bits leads to
a) More bandwidth requirement
b) Faster rate of transmission
c) More bandwidth requirement & Faster rate of transmission
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In a real time communication system the addition of redundant bits dictates a faster transmission rate and which means more bandwidth.

10. Coding gain is defined as
a) Reduction in Eb/N0
b) Increase in Eb/N0
c) Same as Eb/N0
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For a given bit error probability coding gain can be defined as reduction in Eb/N0 that can be realized through the use of code.
advertisement

11. The capacity per cell is ______ Eb/N0.
a) Directly proportional
b) Inversely proportional
c) Double the
d) Half the
View Answer

Answer: b
Explanation: The capacity that is the number of users per cell is inversely proportional to Eb/N0.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Communications.

To practice all areas of Digital Communications, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn