Compilers Questions and Answers – Runtime Storage Location – 2

«
»

This set of Compilers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Runtime Storage Location – 2”.

1. The instruction ‘ORG O’ is a ______
a) Machine Instruction
b) Pseudo instruction
c) High level instruction
d) Memory instruction
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a pseudo instruction.

2. ‘Aging registers’ are _______
a) Counters which indicate how long ago their associated pages have been Referenced
b) Registers which keep track of when the program was last accessed
c) Counters to keep track of last accessed instruction
d) Counters to keep track of the latest data structures referred
View Answer

Answer: a
Explanation: This is known as aging.

3. Memory unit accessed by content is called ______
a) Read only memory
b) Programmable Memory
c) Virtual Memory
d) Associative Memory
View Answer

Answer: d
Explanation: Associative Emory is accessed by content.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. _________ register keeps tracks of the instructions stored in program stored in memory.
a) AR (Address Register)
b) XR (Index Register)
c) PC (Program Counter)
d) AC (Accumulator)
View Answer

Answer: c
Explanation: Program counter keeps a track.

5. N bits in operation code imply that there are ___________ possible distinct Operators.
a) 2n
b) 2n
c) n/2
d) n2
View Answer

Answer: b
Explanation: 2n possible combinations.

6. A three input NOR gate gives logic high output only when _____________
a) One input is high
b) One input is low
c) Two input are low
d) All input are high
View Answer

Answer: d
Explanation: All inputs are high.

7. The circuit converting binary data in to decimal is_____
a) Encoder
b) Multiplexer
c) Decoder
d) Code converter
View Answer

Answer: d
Explanation: It is the code converter.
advertisement

8. The multiplicand register & multiplier register of a hardware circuit implementing booth’s algorithm have (11101) & (1100). The result shall be ______
a) (812)10
b) (-12)10
c) (12)10
d) (-812)10
View Answer

Answer: a
Explanation: On multiplying we get 81210.

9. PSW is saved in stack when there is a ________
a) Interrupt recognized
b) Execution of RST instruction
c) Execution of CALL instruction
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It can be interrupted.
advertisement

10. In computers, subtraction is carried out generally by __________
a) 1’s complement method
b) 2’s complement method
c) signed magnitude method
d) BCD subtraction method
View Answer

Answer: b
Explanation: Subtraction done by 2’s complement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Compilers.

To practice all areas of Compilers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.