Computer Fundamentals Questions and Answers – The Storage Unit

This set of Computer Fundamentals Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Storage Unit”.

1. Components that provide internal storage to the CPU are ______
a) Registers
b) Program Counters
c) Controllers
d) Internal chips
View Answer

Answer: a
Explanation: The Registers are the fast storage units. They are responsible for storing intermediate computational results in the CPU. The registers can be user accessible or inaccessible.

2. Saving data and instructions to make them readily available is the job of __________
a) Storage Unit
b) Cache Unit
c) Input Unit
d) Output Unit
View Answer

Answer: a
Explanation: The storage unit is responsible for storing the data. It makes the instructions readily available for additional or initial processing whenever required. The cache is a software component that stores data to serve the data requests in future. It can contain the result of some earlier computations.

3. The two basic types of memory in a computer are ________
computer-fundamentals-questions-answers-arithmetic-logic-unit-q3
a) Primary and major
b) Primary and Secondary
c) Minor and Major
d) Main and virtual
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two types of memories in a computer system: The Primary Memory and the Secondary Memory.
The primary memory can be directly accessed by the CPU whereas the secondary memory cannot be directly accessed.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is used to hold running program instructions?
a) Primary Storage
b) Virtual Storage
c) Internal Storage
d) Minor Devices
View Answer

Answer: a
Explanation: The primary storage is responsible for holding the data, intermediate results and the results of ongoing processes or jobs. Virtual storage is the main memory storage required for saving a large amount of data for future reference. The other options are invalid.

5. Which of the following is non-volatile storage?
a) Backup
b) Secondary
c) Primary
d) Cache
View Answer

Answer: b
Explanation: The secondary storage is the non-volatile storage unit because the data is not lost when the power supply is dissipated. Primary memory is the volatile memory.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Which of the following is used in main memory?
a) SRAM
b) DRAM
c) PRAM
d) DDR
View Answer

Answer: b
Explanation: DRAM stands for dynamic random access memory. It is denser than SDRAM (Static) and therefore it is used in the main memory. They are in the form of semiconductor RAMs.

7. Which of the following are types of ROMs?
a) SROM & DROM
b) PROM & EPROM
c) Only one type there is no further classification
d) PROM & EROM
View Answer

Answer: b
Explanation: There are four types of Read Only Memories: MROM, PROM, EPROM, and EEPROM.

  • MROM stands for Mask ROM
  • PROM stands for Programmable ROM
  • EPROM stands for Erasable Programmable ROM
  • EEPROM stands for Electrically Erasable Programmable ROM
advertisement

When only a small number of ROMs with a particular memory content is needed, PROM is used and in case of EPROM, all the contents of the storage cells must be erased before the write operation.

8. RAID stands for __________
a) Redundant array of independent disks
b) Redundant array of individual disks
c) Reusable Array of independent disks
d) Reusable array of individual disks
View Answer

Answer: a
Explanation: RAID is a multiple-disk database design which is viewed as a single logical disk by the operating system. Data are distributed across the physical drives of the array. It guarantees the recovery of data in case of data failure.
advertisement

9. A non-erasable disk that stores digitized audio information is _____
a) CD
b) CD-ROM
c) DVD-R
d) DVD-RW
View Answer

Answer: b
Explanation: A CD (compact disk) stores digitized audio information whereas DVD is used more for video than audio. Once data is written on the CD-ROM, it cannot be erased. It is Read-Only and can be read many times.

10. The first practical form of Random Access Memory was the __________
a) SSEM
b) Cathode Ray Tube
c) William’s Tube
d) Thomas’s Tube
View Answer

Answer: c
Explanation: The first practical form of RAM was William’s Tube made in 1947. It stored data as electrically charged spots on the face of a Cathode Ray Tube.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computer Fundamentals.

To practice all areas of Computer Fundamentals, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.