Microwave Engineering Questions and Answers – Noise in Micro – Wave Circuits

«
»

This set of Microwave Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Noise in Micro – Wave Circuits”.

1. The type of noise caused by vibration of bound charges is called:
a) Thermal noise
b) Shot noise
c) Flicker noise
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermal noise is the most basic type of noise, being caused by thermal vibrations of bound charges in a material. When an electron bound to atom gains energy and vibrates, thermal noise is produced. It is also called as Johnson noise.
advertisement

2. ________ noise occurs due to the random fluctuation of charge in an electron tube.
a) Flicker noise
b) Shot noise
c) Thermal noise
d) White noise
View Answer

Answer: b
Explanation: Shot noise or Poisson noise is a type of electronic noise that can be modeled by Poisson process. This type of noise occurs due to the discrete nature of electric charge.

3. Flicker noise occurs in solid-state components and vacuum tubes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Flicker noise is a form of noise that exhibits an inverse frequency power density curve. It has a pink noise power density spectrum. Since this noise is inversely proportional to the operating frequency, it is called 1/f noise.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4.________ noise is caused by random motion of charges in ionized gas.
a) Plasma noise
b) Quantum noise
c) Thermal noise
d) Flicker noise
View Answer

Answer: a
Explanation: Plasma noise is caused by random motion of charges in an ionized gas such as a plasma, ionosphere or sparking electrical contacts. A material medium is required to produce this type of noise.

5. The most insignificant form of noise is:
a) Plasma noise
b) Quantum noise
c) Shot noise
d) Flicker noise
View Answer

Answer: b
Explanation: Quantum originates due to the quantized nature of charge carriers and photons. This noise does not pose any problem in microwave circuits and also does not affect the signal strength. Hence they are often significant.
advertisement

6. An X- band amplifier has a gain of 20 dB and a gain of 1GHz bandwidth. Noise figure of the amplifier is -62 dBm at 290 K and -64.7 dBm at 77 K. then the Y factor of the amplifier is :
a) 3 dB
b) 6.4 dB
c) 2.7 dB
d) 5.6 dB
View Answer

Answer: c
Explanation: The Y factor of an amplifier is given by the difference in noise figure of the amplifier measured at two different temperatures. Taking the difference of the two values, the Y factor is 2.7 dB.

7. The Y factor of an amplifier obtained by measuring the noise figure at the temperatures 77 K and 290 K is 2.7 db. Then the equivalent noise temperature of the amplifier is:
a) 100 K
b) 150 K
c) 170 K
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The equivalent noise temperature of the amplifier is given by the relation (T1-YT2)/(Y-1). Substituting the given values in the above equation, equivalent noise temperature is 170 K.
advertisement

8. An amplifier has a noise equivalent temperature of 170 K. If the amplifier is used with a source having an equivalent noise temperature of TS=450 K, the output noise power of the amplifier is:
a) -50 dBm
b) -60 dBm
c) -60.7 dBm
d) -55 dBm
View Answer

Answer: c
Explanation: Output noise power of an amplifier is given by the expression GkTSB + GkTeB Substituting the given values in the above expression, the output noise power of the amplifier is -60.7 dBm.

9. The noise power associated with a two port network modeled as thevinin equivalent is:
a) kTB
b) k/TB
c) TB/ K
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Noise associated with a 2 port network modeled as thevinin equivalent is kTB) K is the Boltzmann constant, T is the temperature and B is the operating bandwidth of the circuit.
advertisement

10. Excess noise ratio is defined as the ratio of generator noise to the noise associated with room temperature
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Excess noise ratio is defined as the ratio of the difference in noise power of the generator and noise power associated with the room temperature to the noise power associated with room temperature.

11. Equivalent noise temperature associated with an arbitrary white noise source is:
a) N0/GKB
b) N0
c) N0/ kB
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Equivalent noise temperature associated with an arbitrary white noise source is N0/GKb) Here N0 is the noise power delivered to the load resistor by the source, B is the operating bandwidth G is the gain of the circuit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microwave Engineering.
To practice all areas of Microwave Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.