Microwave Engineering Questions and Answers – Other Couplers

This set of Microwave Engineering Quiz focuses on “Other couplers”.

1. Moreno crossed-guide coupler is a waveguide directional coupler consists of four waveguides at right angle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Moreno crossed-guide coupler consists of two waveguides at right angles, with coupling provided by two apertures in the common broad wall of the guides.

2. Schwinger reversed phase coupler is a waveguide coupler designed so that the path lengths for the two coupling apertures are the same for_________
a) Coupled port
b) Uncoupled port
c) Back port
d) Isolated port
View Answer

Answer: b
Explanation: Schwinger reversed phase coupler is a waveguide coupler designed so that the path lengths for the two coupling apertures are the same for uncoupled port so that the directivity is essentially independent of frequency.

3. The in phase combining of power at the coupled port is achieved by means of a _______
a) Matching network
b) A small slot
c) Quarter Wave transformer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The λg/4 slot spacing leads to in-phase combining at the coupled port, but this coupling is very frequency sensitive. This is the opposite situation from that of the multi hole waveguide coupler.
advertisement
advertisement

4. Ribblet short-slot coupler consists of two waveguides that are separated by a distance “d”.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: This coupler consists two waveguides with a common side wall. Coupling takes place in the region where part of the common wall has been removed.

5. Riblet-short slot coupler allows only:
a) TE10 mode of propagation
b) TE20 mode of propagation
c) Both a and b
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In the part where common wall has been removed in this coupler, both the TE10 and TE20 mode are excited, and by proper design can be made to cause cancellation at the isolated port and addition at the coupled port.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Symmetric tapered coupled line couplers offer higher bandwidth when compared to other forms of couplers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Multisection coupled line coupler can be extended to a continuous taper, yielding couple line couplers with good bandwidth characteristics.

7. The coupling and directivity of couplers with apertures in planar lines can be adjusted as per the requirement of the application.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In symmetric tapered coupled line coupler both the conductor width and separation between them can be adjusted to provide a synthesized coupling or directivity response. This can be tested with computer optimization of a stepped-section approximation to a continuous taper.
advertisement

8. _________ is a key component in the scalar or vector network analyzer.
a) Reflectometer
b) Radiometer
c) Frequency meter
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Reflectometer is a circuit that uses a directional coupler to isolate and sample the incident and reflected powers from the load. This is one of the key components in a scalar or vector network analyzer.

9. Reflectometer can also be used as a frequency meter.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Reflectometers can be used to measure the scattering parameters of a two port network. It is also used as SWR meter and also as power monitor in system applications.
advertisement

10. A basic Reflectometer circuit can be used to measure the _____________ magnitude of the unknown load.
a) Reflection coefficient
b) Standing wave ratio
c) Transmission coefficient
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A basic Reflectometer circuit can be used to measure the reflection coefficient magnitude of the unknown load. This is one of the major applications of Reflectometer. If the reflection coefficient is measured, the unknown load can be easily computed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microwave Engineering.
To practice all areas of Microwave Engineering for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.