Discrete Mathematics Questions and Answers – Boolean Algebra – Interconversion of Gates

«
»

This set of Discrete Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Boolean Algebra – Interconversion of Gates”.

1. In order to make a luggage security alarm, a single _____ is used.
a) NOR gate
b) NAND gate
c) X-NOR gate
d) XOR gate
View Answer

Answer: b
Explanation: The NAND gate consists of two inputs and if both of them are high the output is low. A luggage security alarm circuit is a system which is based on the NAND gate. It is used to generate an alarm when any authorized person tries to steal the luggage.
advertisement

2. In Boolean algebra, the data is a bit-representation of information consists of _________
a) 0 and 1
b) 2 and 5
c) 1 and 15
d) 4 and 8
View Answer

Answer: a
Explanation: The data, in boolean algebra must be in a bit-representation form which can be in between two values 0 and 1.

3. Using which component a shift register is implemented?
a) register
b) transistor
c) latch
d) flip-flop
View Answer

Answer: d
Explanation: A shift register, in digital circuitry, is a combination of two or more flip-flops to share the bits of information by using the same clock. A shift register can have both parallel and serial inputs and outputs.

4. How many NAND gates are required to make an XOR gate?
a) 7
b) 12
c) 4
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: An XOR gate is created by using four NAND gates. This construction gives a propagation delay three times to that of a single NAND gate.

5. In Multiplexer gate, for selecting the inputs, two bits named _____ and _____ are required generally.
a) selector bit, data bit
b) parity bit. Generator bit
c) input bit, inverted bit
d) raising bit, sinking bit
View Answer

Answer: a
Explanation: In multiplexer gate for selecting the inputs say, for 3 input bits, one bit is required as selector bit and two other bits are required as data bits.
advertisement

6. A NOR gate can be derived from ______
a) NAND gate
b) XOR gate
c) AND gate
d) OR gate
View Answer

Answer: a
Explanation: NAND and NOR gates are called universal gates. As we can generate any of the basic gates as well as other gates from these two gates. So, a NOR gate can be made by a NAND gate.

7. In which logic gate the output state is usually the complement of the input state?
a) NOT gate
b) NOR gate
c) X-NOR gate
d) OR gate
View Answer

Answer: a
Explanation: NOT gate is the simplest digital logic circuit which is also called an inverter because it takes the input in 0 or 1 form and gives the output as the complement of the input.

8. In OR gate for 13 numbers of inputs what are the stages possible for it?
a) 1239
b) 213
c) 13
d) 1387
View Answer

Answer: b
Explanation: OR gate works in a way such that if any of the input is binary low(or 0), the output of the gate is binary 1(or high). Here, the number of stage possible = 2n = 213.

9. Which of the following is built exclusively from NOR gate?
a) Plant guard machine
b) Apollo Guidance Computer
c) Street market app
d) Dish washer
View Answer

Answer: b
Explanation: The first embedded system is the Apollo Guidance Computer which was built exclusively from NOR gates. A logically inverted OR gate is a NOR gate and it can have two or more inputs.
advertisement

10. Which of the following gates is used to implement a logical conditional?
a) OR gate
b) Magnetic logic gate
c) XOR gate
d) IMPLY gate
View Answer

Answer: d
Explanation: The IMPLY gate is a digital logic gate that is used to implements logical conditional. Two symbols are used to represent the IMPLY gates → the traditional symbol and the IEEE symbol. IMPLY gate can be made by two memristors.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Discrete Mathematics.

To practice all areas of Discrete Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn