Discrete Mathematics Questions and Answers – Geometric Probability

«
»

This set of Discrete Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Geometric Probability”.

1. Suppose, R is a random real number between 5 and 9. What is the probability R is closer to 5 than it is to 6?
a) 12.5%
b) 18%
c) 73%
d) 39.8%
View Answer

Answer: a
Explanation: Since there are infinitely many possible outcomes for the value of X we will take the equally likely outcomes as random points along the number line from 5 to 9. R will be closer to 5 than it is to 6 if R<5.5. We can easily see it by drawing a probability line. Here, P(R is closer to 5 than to 6) = (length of segment where 5<R<5.5)/(length of segment where (5<R<9) = 0.5/4 = 0.125 = 12.5%.
advertisement

2. A ball is thrown at a circular bin such that it will land randomly over the area of the bin. Find the probability that it lands closer to the center than to the edge?
a) 51%
b) 25%
c) 72%
d) 34%
View Answer

Answer: b
Explanation: The set of outcomes are all of the points on the bin, which make up an area of where is the radius of the circle. The points which are closer to the center than to the edge are those that lie within the circle of radius around the center. Hence, the area of the success outcomes is π(r/2)2 = πr2/4. Thus, P(closer to center than edge)=(area of the desired outcome)/(area of the total outcome) = πr2/4 /πr2 = 1/4 = 0.25 = 25%.

3. A programmer has a 95% chance of finding a bug every time she compiles his code, and it takes her three hours to rewrite the code every time she discovers a bug. Find the probability that she will finish her program by the end of her workday. (Assume that a workday is 9 hours)
a) 76%
b) 44%
c) 37%
d) 28%
View Answer

Answer: d
Explanation: In this instance, a success is a bug-free compilation, and a failure is the discovery of a bug. The programmer needs to have 0, 1 or 2 failures, so her probability of finishing the program is: P(X=0) + P(X=1) + P(X=2) = (0.95)0(0.1) + (0.95)1(0.1) + (0.95)2(0.1) = 0.28% = 28%.

4. A football player has a 45% chance of getting a hit on any given pitch. What is the probability that the player earns a hit ignoring the balls before he strikes out (that requires four strikes)?
a) 0.36
b) 0.95
c) 0.67
d) 0.59
View Answer

Answer: b
Explanation: IA success is a hit and a failure is a strike. The player requires either 0, 1, 2 or 3 failures in order to get a hit before striking out, so the probability of a hit is:
P(X=0) + P(X=1) + P(X=2) + P(X=3) = (0.45)0(0.55) + (0.45)1(0.55) + (0.45)2(0.55) + (0.45)3(0.55) = 0.95.

5. What is variance of a geometric distribution having parameter p=0.72?
a) 54%
b) 76%
c) 13%
d) 69%
View Answer

Answer: a
Explanation: The variance of a geometric distribution with parameter p is \(\frac{1-p}{p^2} = \frac{(1-0.72)}{0.722}\) = 0.54 or 54%. However, the variance of the geometric distribution and the variance of the shifted geometric distribution are identical.
advertisement

6. The probability that it rains tomorrow is 0.72. Find the probability that it does not rain tomorrow?
a) 65%
b) 43%
c) 28%
d) 32%
View Answer

Answer: c
Explanation: we know that the sum of the probability that it rains and the probability that it does not rain must be 1. To determine the probability that it does not rain, calculate 1 – 0.72 = 0.28.

7. Suppose a rectangle edges equals i = 4.7 and j = 8.3. Now, a straight line drawn through randomly selected two points K and L in adjacent rectangle edges. Find the condition for the probability such that the drawn triangle area is smaller than c = 9.38.
a) K-L≤18.76
b) K+L≤18.76
c) KL≤18.76
d) K/L≤18.76
View Answer

Answer: c
Explanation: The random sides of the triangle are K and L. These are the uniform random variables with uniform distributions on [0,8.3] and [0,4.7] respectively. They are independent and their joint distribution is uniform on the rectangle R = [0,8.3]∗[0,4.7]. The condition is KL/2≤9.38 ⇒ KL≤18.76. The probability that one needs is the ratio between the area under the hyperbola inside R and the area of R.

8. Find the expectation for how many bacteria there are per field if there are 2350 bacteria are randomly distributed over 340 fields (all having the same size) next to each other.
a) 4.98
b) 3.875
c) 6.91
d) 7.37
View Answer

Answer: c
Explanation: The probability to land in a field for a bacterium is p = 1/340 and since we have n = 2350 bacteria. So, the expectation is m = np = 2350/340 = 6.91.

9. What is the possibility such that the inequality x2 + b > ax is true, when a=32.4 and b=76.5 and x∈[0,30].
a) 1.91
b) 4.3
c) 2.94
d) 6.1
View Answer

Answer: a
Explanation: x2+76.5>32.4x is equivalent to x2−32.4x+76.5 > 0. By completing the square, x2 − 32.4x + 266.44 – 266.44 + 76.5 = (x−16.2)2 − 189.94>0, which is the same as (x−16.2)2 > 189.94, which implies that either x−16.2 > 13.78 ⇒ x > 29.98, or x−16.2 < −2.42 ⇒ x < 13.78. Assume that it is a uniform distribution. So, the probability that x > 29.98 is 30 − 29.98 = 0.02 and the probability that x < 189.94 is 1.89. The desired probability is 0.02 + 1.89 = 1.91.
advertisement

10. In a bucket there are 5 purple, 15 grey and 25 green balls. If the ball is picked up randomly, find the probability that it is neither grey nor purple?
a) \(\frac{5}{9}\)
b) \(\frac{12}{13}\)
c) \(\frac{51}{43}\)
d) \(\frac{2}{7}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: If the ball is neither grey nor purple then it must be blue. There are 45 balls in total of which 25 are green and so the probability of picking a purple ball is \(\frac{25}{45} = \frac{5}{9}\).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Discrete Mathematics.

To practice all areas of Discrete Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn