Discrete Mathematics Questions and Answers – Fundamental Principle of Counting

«
»

This set of Discrete Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fundamental Principle of Counting”.

1. How many even 4 digit whole numbers are there?
a) 1358
b) 7250
c) 4500
d) 3600
View Answer

Answer: c
Explanation: The thousands digit cannot be zero, so there are 9 choices. There are 10 possibilities for the hundreds digit and 10 possibilities for the tens digit. The units digit can be 0, 2, 4, 6 or 8, so there are 5 choices. By the basic counting principle, the number of even five digit whole numbers is 9 × 10 × 10 × 5 = 45,00.
advertisement

2. In a multiple-choice question paper of 15 questions, the answers can be A, B, C or D. The number of different ways of answering the question paper are ________
a) 65536 x 47
b) 194536 x 45
c) 23650 x 49
d) 11287435
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 415 = 65536 x 47 different ways of answering the exam paper of 15 MCQs.

3. How many words with seven letters are there that start with a vowel and end with an A? Note that they don’t have to be real words and letters can be repeated.
a) 45087902
b) 64387659
c) 12765800
d) 59406880
View Answer

Answer: d
Explanation: The first letter must be a vowel, so there are 5 choices. The second letter can be any one of 26, the third letter can be any one of 26, the fourth letter can be any one of 26 and fifth and sixth letters can be any of 26 choices. The last letter must be an A, so there is only 1 choice. By the basic counting principle, the number of ‘words’ is 5 × 26 × 26 × 26 × 26 × 26 × 1 = 59406880.

4. Neela has twelve different skirts, ten different tops, eight different pairs of shoes, three different necklaces and five different bracelets. In how many ways can Neela dress up?
a) 50057
b) 14400
c) 34870
d) 56732
View Answer

Answer: b
Explanation: By the basic counting principle, the number of different ways = 12 × 10 × 8 × 3 × 5 = 14400. Note that shoes come in pairs. So she must choose one pair of shoes from ten pairs, not one shoe from twenty.

5. How many five-digit numbers can be made from the digits 1 to 7 if repetition is allowed?
a) 16807
b) 54629
c) 23467
d) 32354
View Answer

Answer: a
Explanation: 75 = 16807 ways of making the numbers consisting of five digits if repetition is allowed.
advertisement

6. For her English literature course, Ruchika has to choose one novel to study from a list of ten, one poem from a list of fifteen and one short story from a list of seven. How many different choices does Rachel have?
a) 34900
b) 26500
c) 12000
d) 10500
View Answer

Answer: d
Explanation: By the Basic Counting Principle, the number of different choices is 10 × 15 × 7 = 10500.

7. There are two different Geography books, five different Natural Sciences books, three different History books and four different Mathematics books on a shelf. In how many different ways can they be arranged if all the books of the same subjects stand together?
a) 353450
b) 638364
c) 829440
d) 768700
View Answer

Answer: c
Explanation: There are four groups of books which can be arranged in 4! different ways. Among those books, two are Geography books, five are Natural Sciences books, three are History books and four are Mathematics books. Therefore, there are 4! × 2! × 5! × 3! × 4! = 829440 ways to arrange the books.

8. The code for a safe is of the form PPPQQQQ where P is any number from 0 to 9 and Q represents the letters of the alphabet. How many codes are possible for each of the following cases? Note that the digits and letters of the alphabet can be repeated.
a) 874261140
b) 537856330
c) 549872700
d) 456976000
View Answer

Answer: d
Explanation: 103 × 264 = 456976000 possible codes are formed for the safe with the alphanumeric digits.

9. Amit must choose a seven-digit PIN number and each digit can be chosen from 0 to 9. How many different possible PIN numbers can Amit choose?
a) 10000000
b) 9900000
c) 67285000
d) 39654900
View Answer

Answer: a
Explanation: By the basic counting principle, the total number of PIN numbers Amit can choose is 10 × 10 × 10 × 10 × 10 × 10 × 10 = 10,000000.

10. A head boy, two deputy head boys, a head girl and 3 deputy head girls must be chosen out of a student council consisting of 14 girls and 16 boys. In how many ways can they are chosen?
a) 98072
b) 27384
c) 36428
d) 44389
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 16 × 15 × 14 + 14 × 13 × 12 × 11 = 27384 ways to choose from a student council.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Discrete Mathematics.

To practice all areas of Discrete Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn