Discrete Mathematics Questions and Answers – Discrete Probability – Mean and Variance of Random Variables

«
»

This set of Discrete Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Discrete Probability – Mean and Variance of Random Variables”.

1. Two t-shirts are drawn at random in succession without replacement from a drawer containing 5 red t-shirts and 8 white t-shirts. Find the probabilities of all the possible outcomes.
a) 1
b) 13
c) 40
d) 346
View Answer

Answer: a
Explanation: Let X denote the number of red t-shirts in the outcome. Here, x1 = 2, x2 = 1, x3 = 1, x4 = 1, x5 = 0. Probability of first t-shirt being red = \(\frac{5}{13}\).
Probability of second t-shirt being red = \(\frac{4}{12}\).
So: P(x1) = \(\frac{5}{13} × \frac{4}{12} = \frac{20}{146}\). Likewise, for the probability of red first followed by black is \(\frac{8}{12}\) (as there are 8 red t-shirts still in the drawer and 12 t-shirts all together).
So, P(x2) = \(\frac{5}{13} *\frac{8}{12} = \frac{40}{146}\). Similarly for white then red: P(x3) = \(\frac{8}{13} × \frac{4}{12} = \frac{32}{146}\). Finally, for 2 black balls: P(x4) = \(\frac{8}{13} × \frac{7}{12} = \frac{56}{146}\). So, \(\frac{20}{146} + \frac{40}{146} + \frac{32}{146} + \frac{40}{146} = 1\). Hence, all the t-shirts have been found.
advertisement

2. A jar of pickle is picked at random using a filling process in which an automatic machine is filling pickle jars with 2.5 kg of pickle in each jar. Due to few faults in the automatic process, the weight of a jar could vary from jar to jar in the range 1.7 kg to 2.9 kg excluding the latter. Let X denote the weight of a jar of pickle selected. Find the range of X.
a) 3.7 ≤ X < 3.9
b) 1.6 ≤ X < 3.2
c) 1.7 ≤ X < 2.9
d) 1 ≤ X < 5
View Answer

Answer: c
Explanation: Possible outcomes should be 1.7 ≤ X < 2.9. That is the probable range of X for the answer.

3. A probability density function f(x) for the continuous random variable X is denoted as _______
a) ∫ f(x)dx = ∞, -1<=x<=1
b) ∫ f(x)dx = 1, -∞<=x<=∞
c) ∫ f(x)dx = 0, -∞<=x<=∞
d) ∫ f(x+2)dx = .5, -∞<=x<=∞
View Answer

Answer: b
Explanation: A probability density function f(x) for the continuous random variable X is denoted as ∫ f(x)dx = 1, -∞<=x<=∞. The area under the curve between any two ordinates x = a and x = b is a probability that X lies between a and b. So, ∫f(x)dx = P(a≤X≤b).

4. Let X is denoted as the number of heads in three tosses of a coin. Determine the mean and variance for the random variable X.
a) 4.8
b) 6
c) 3.2
d) 1.5
View Answer

Answer: d
Explanation: Let H represents a head and T be a tail. X denotes the number of heads in three tosses of a coin. X can take the value 0, 1, 2, 3. P(X = 0) = \(\frac{1}{8}\), P(X = 1) = \(\frac{3}{8}\), P(X = 2) = \(\frac{3}{8}\), P(X = 3) = \(\frac{1}{8}\). The probability distribution of X is E(X) = Σixipi = 1 × \(\frac{3}{8} + 2 × \frac{3}{8} + 3 × \frac{1}{8}\) = 1.5. E(X2) = \(12 × \frac{3}{8} + 22 × \frac{3}{8} + 32 × \frac{1}{8}\) = 3. So, Variance of X = V(X) = E(X2) – [E(X)]2 = 3 – 1.5 = 1.5.

5. A football player makes 75% of his 5-point shots and 25% his 7-point shots. Determine the expected value for a 7-point shot of the player.
a) 4.59
b) 12.35
c) 5.25
d) 42.8
View Answer

Answer: c
Explanation: Multiply the outcome by its probability, so the expected value becomes 0.75 * 7 points = 5.25.
advertisement

6. In a card game Reena wins 3 Rs. if she draws a king or a spade and 7 Rs. if a heart or a queen from an pack of 52 playing cards. If she pays a certain amount of money each time she will lose the game. What will be the amount so that the game will come out a fair game?
a) 15
b) 6
c) 23
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: We know that E(X) = ∑{xi * P(xi)} = 3 * \(\frac{2}{13} + 7 * \frac{2}{13} − x * \frac{10}{13} = \frac{20}{13} − \frac{10x}{13}\). Suppose the expected value should be 0 Rs. for the game to be fair. So \(\frac{20}{13} − \frac{10x}{13}\) = 0 ⇒ x=2. So she should pay Rs.2 for it to be a fair game.

7. A Random Variable X can take only two values, 4 and 5 such that P(4) = 0.32 and P(5) = 0.47. Determine the Variance of X.
a) 8.21
b) 12
c) 3.7
d) 4.8
View Answer

Answer: c
Explanation: Expected Value: μ = E(X) = ∑x * P(x) = 4 × 0.32 + 5 × 0.47 = 3.63. Next find ∑x2 * P(x): ∑x2 * P(x) = 16 × 0.32 + 25 × 0.47 = 16.87. Therefore, Var(X) = ∑x2P(x) − μ2 = 16.87 − 13.17 = 3.7.

8. A 6-sided die is biased. Now, the numbers one to four are equally likely to happen, but five and six is thrice as likely to land face up as each of the other numbers. If X is the number shown on the uppermost face, determine the expected value of X when 6 is shown on the uppermost face.
a) \(\frac{13}{4}\)
b) \(\frac{3}{5}\)
c) \(\frac{2}{7}\)
d) \(\frac{21}{87}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Let P(1) = P(2) = P(3) = P(4) = p; P(5) = P(6) = 2p. We know that the sum of all probabilities must be 1 ⇒ p + p + p + p + 2p + 2p = 1
⇒ 8p = 1 ⇒ p = \(\frac{1}{8}\)
Expected Value:
μ = E(X) = ∑x * P(x) = \(1 * \frac{1}{8} + 2 * \frac{1}{8} + 3 * \frac{1}{8} + 4 * \frac{1}{8} + 5 * \frac{2}{8} + 6 * \frac{2}{8} = \frac{13}{4}\).

9. A fair cubical die is thrown twice and their scores summed up. If the sum of the scores of upper side faces by throwing two times a die is an event. Find the Expected Value of that event.
a) 48
b) 76
c) 7
d) 132
View Answer

Answer: c
Explanation: Sample space = {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12}.Suppose: P(2) = \(\frac{1}{36}\), P(3) = \(\frac{2}{36}\), P(4) = \(\frac{3}{36}\), P(5) = \(\frac{4}{36}\), P(6) = \(\frac{5}{36}\), P(7) = \(\frac{6}{36}\), P(8) = \(\frac{5}{36}\), P(9) = \(\frac{4}{36}\), P(10) = \(\frac{3}{36}\), P(11) = \(\frac{2}{36}\) and P(12) = \(\frac{1}{36}\). Now, Expected Value:
μ = E(A) = ∑x * P(x) = \(2 * \frac{1}{36} + 3 * \frac{2}{36} + 4 * \frac{3}{36} + 5 * \frac{4}{36} + 6 * \frac{5}{36} \)
\(+ 7 * \frac{6}{36} + 8 * \frac{5}{36} + 9 * \frac{4}{36} + 10 * \frac{3}{36} + 11 * \frac{2}{36} + 12 * \frac{1}{36} = \frac{252}{36}\) = 7.
advertisement

10. A random variable X can take only two values, 2 and 4 i.e., P(2) = 0.45 and P(4) = 0.97. What is the Expected value of X?
a) 3.8
b) 2.9
c) 4.78
d) 5.32
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that E(X) = ∑ x*P(x) = 2 × 0.45 + 4 × 0.97 = 4.78, where x={2,4}.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Discrete Mathematics.

To practice all areas of Discrete Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn