Discrete Mathematics Questions and Answers – Number Theory – Base Conversion

«
»

This set of Discrete Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Number Theory – Base Conversion”.

1. Which of the number is not allowed in Binary representation of a number?
a) 0
b) 1
c) 2
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Binary numbers are formed with a combination of 0 & 1 only.
advertisement

2. Which of the number is not allowed in Octal representation of a number?
a) 0
b) 4
c) 8
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Octal numbers are formed with a combination of 0 to 7 only.

3. Hexadecimal number equivalent of decimal 10 is?
a) 10
b) A
c) F
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In hexadecimal representation A is represented as decimal 10.

4. Decimal equivalent of binary number 1010 is?
a) 11
b) A
c) 10
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: 0X1 + 1X2 + 0X4 + 1X8 = 10 in decimal.

5. Decimal 13 in base 8 can be represented as _________
a) 15
b) 12
c) 22
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: 1X8 + 5X1 = 12, 15 is the octal representation of 13.
advertisement

6. F in hexadecimal representation is equivalent to 9 in decimal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: F in hexadecimal representation is equivalent to 15 in decimal.

7. Octal number may contain digits from 1 to 8.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Octal number contains digits from 0 to 7, * is not allowed.

8. For some base r, the digits which are allowed in its representation are?
a) Digits from 1 to r
b) Digits from 0 to r-1
c) Digits from 1 to r-1
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A base r number may contain digits from 0 to r-1.

9. The binary number 100110 in octal is represented by _______________
a) 45
b) 10012
c) 46
d) 58
View Answer

Answer: c
Explanation: Pairing 3 numbers from right hand side we get 110 as 6 and 100 as 4 in octal so the number is 46.
advertisement

10. A number greater than 32 would require a minimum of how may bits in binary representation?
a) 5
b) 6
c) 4
d) 10
View Answer

Answer: b
Explanation: Since through 5 bits we can only represent numbers till 31 since 25 = 32 we need greater than 5 bits, so minimum would be 6.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Discrete Mathematics.

To practice all areas of Discrete Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn