Probability and Statistics Questions and Answers – Probability Distributions – 1

«
»

This set of Probability and Statistics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Probability Distributions – 1”.

1. Which of the following mentioned standard Probability density functions is applicable to discrete Random Variables?
a) Gaussian Distribution
b) Poisson Distribution
c) Rayleigh Distribution
d) Exponential Distribution
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. What is the area under a conditional Cumulative density function?
a) 0
b) Infinity
c) 1
d) Changes with CDF
View Answer

Answer: c
Explanation: Area under any conditional CDF is 1.

3. When do the conditional density functions get converted into the marginally density functions?
a) Only if random variables exhibit statistical dependency
b) Only if random variables exhibit statistical independency
c) Only if random variables exhibit deviation from its mean value
d) If random variables do not exhibit deviation from its mean value
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

4. Mutually Exclusive events ___________
a) Contain all sample points
b) Contain all common sample points
c) Does not contain any sample point
d) Does not contain any common sample point
View Answer

Answer: d
Explanation: Events are said to be mutually exclusive if they do not have any common sample point.

5. What would be the probability of an event ‘G’ if H denotes its complement, according to the axioms of probability?
a) P (G) = 1 / P (H)
b) P (G) = 1 – P (H)
c) P (G) = 1 + P (H)
d) P (G) = P (H)
View Answer

Answer: b
Explanation: According to the given statement P(G) + P(H) = 1.
advertisement

6. A table with all possible value of a random variable and its corresponding probabilities is called ___________
a) Probability Mass Function
b) Probability Density Function
c) Cumulative distribution function
d) Probability Distribution
View Answer

Answer: d
Explanation: The given statement is the definition of a probability distribution.

7. A variable that can assume any value between two given points is called ___________
a) Continuous random variable
b) Discrete random variable
c) Irregular random variable
d) Uncertain random variable
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the definition of a continuous random variable.

8. If a variable can certain integer values between two given points is called ___________
a) Continuous random variable
b) Discrete random variable
c) Irregular random variable
d) Uncertain random variable
View Answer

Answer: b
Explanation: This is the definition of a discrete random variable.

9. The expected value of a discrete random variable ‘x’ is given by ___________
a) P(x)
b) ∑ P(x)
c) ∑ x P(x)
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Expected value refers to mean which is given by http://mathurl.com/zqymzn7 in case of discrete probability distribution.

10. If ‘X’ is a continuous random variable, then the expected value is given by ___________
a) P(X)
b) ∑ x P(x)
c) ∫ X P(X)
d) No value such as expected value
View Answer

Answer: c
Explanation: Since X is a continuous random variable, its expected value is given by c.
advertisement

11. Out of the following values, which one is not possible in probability?
a) P(x) = 1
b) ∑ x P(x) = 3
c) P(x) = 0.5
d) P(x) = – 0.5
View Answer

Answer: d
Explanation: In probability P(x) is always greater than or equal to zero.

12. If E(x) = 2 and E(z) = 4, then E(z – x) =?
a) 2
b) 6
c) 0
d) Insufficient data
View Answer

Answer: a
Explanation: E(z – x) = E(z) – E(x)
= 4 – 2 = 2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Probability and Statistics.

To practice all areas of Probability and Statistics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn