Numerical Analysis Questions and Answers – Secant Method

«
»

This set of Numerical Analysis Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Secant Method”.

1. What is the region of convergence of Secant Method?
a) 1.5
b) 1.26
c) 1.62
d) 1.66
View Answer

Answer: c
Explanation: The region of convergence of Secant Method is 1.62. It converges faster than Bisection method.
advertisement

2. Secant Method is also called as?
a) 2-point method
b) 3-point method
c) 4-point method
d) 5-point method
View Answer

Answer: a
Explanation: Secant Method is also called as 2-point method. In Secant Method we require at least 2 values of approximation to obtain a more accurate value.

3. Secant method converges faster than Bisection method.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Secant method converges faster than Bisection method. Secant method has a convergence rate of 1.62 where as Bisection method almost converges linearly.

4. The iterative formula for a secant method is given as _________
a) x(n+1)=\(\frac{x(n-1)f[x(n)]-x(n)f[x(n-1)]}{[f[x(n)]-f[x(n-1)]]}\)
b) x(n+1)=\(\frac{x(n)f[x(n)]-x(n)f[x(n-1)]}{[f[x(n)]-f[x(n-1)]]} \)
c) x(n+1)=\(\frac{x(n-1)f[x(n)]-x(n-1)f[x(n-1)]}{[f[x(n)]-f[x(n-1)]]} \)
d) x(n+1)=\(\frac{x(n)f[x(n)]-x(n-1)f[x(n-1)]}{[f[x(n)]-f[x(n-1)]]} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: The Iterative formula for a Secant Method is given by
x(n+1)=\(\frac{x(n-1)f[x(n)]-x(n)f[x(n-1)]}{[f[x(n)]-f[x(n-1)]]} \)
Since there are 2 points considered in the Secant Method, it is also called 2-point method.

5. Secant Method is slower than Newton Raphson Method.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Secant Method is faster as compares to Newton Raphson Method. Secant Method requires only 1 evaluation per iteration whereas Newton Raphson Method requires 2.
advertisement

6. The number of iterations in Secant Method are less as compared to Newton Raphson.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The number of iterations required for Secant Method is less than Newton Raphson Method. Secant Method requires only 1 evaluation per iteration whereas Newton Raphson Method requires 2.

7. A quadratic equation x2-4x+4=0 is defined with an initial guess of 3 and 2.5. Find the approximated value of root using Secant Method.
a) 1.33
b) 2.33
c) 3.33
d) 4.33
View Answer

Answer: b
Explanation: By Secant Method the iterative formula is given as:
x(n+1)=\(\frac{x(n-1)f[x(n)]-x(n)f[x(n-1)]}{[f[x(n)]-f[x(n-1)]]} \)
For n=1
x(2)=\(\frac{x(0)f[x(1)]-x(1)f[x(0)]}{[f[x(1)]-f[x(0)]]} \)
x(0)=3 and x(1)=2.5, f(x0)=1 and f(x1)=0.25
Hence x2=2.33.

8. A quadratic equation x2-4x+4=0 is defined with an initial guess of 2 and 2.5. Find the approximated value of root using Secant Method.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: By Secant Method the iterative formula is given as:
x(n+1)=\(\frac{x(n-1)f[x(n)]-x(n)f[x(n-1)]}{[f[x(n)]-f[x(n-1)]]} \)
For n=1
x(2)=\(\frac{x(0)f[x(1)]-x(1)f[x(0)]}{[f[x(1)]-f[x(0)]]} \)
x(0)=2 and x(1)=2.5, f(x0)=0 and f(x1)=0.25
Hence x2=2. Hence for x2=2 f(x) converges to exact root.

9. A quadratic equation x2-4x+4=0 is defined with an initial guess of 10 and 20. Find the approximated value of x2 using Secant Method.
a) 7.538
b) 7.853
c) 7.358
d) 7.835
View Answer

Answer: a
Explanation: By Secant Method the iterative formula is given as:
x(n+1)=\(\frac{x(n-1)f[x(n)]-x(n)f[x(n-1)]}{[f[x(n)]-f[x(n-1)]]} \)
For n=1
x(2)=\(\frac{x(0)f[x(1)]-x(1)f[x(0)]}{[f[x(1)]-f[x(0)]]} \)
x(0)=10 and x(1)=20, f(x0)=0 and f(x1)=0.25
Hence x2 = 7.538.
advertisement

10. A quadratic equation x4-x-8=0 is defined with an initial guess of 1 and 2. Find the approximated value of x2 using Secant Method.
a) 7.538
b) 7.853
c) 7.358
d) 1.571
View Answer

Answer: d
Explanation: By Secant Method the iterative formula is given as:
x(n+1)=\(\frac{x(n-1)f[x(n)]-x(n)f[x(n-1)]}{[f[x(n)]-f[x(n-1)]]} \)
For n=1
x(2)=\(\frac{x(0)f[x(1)]-x(1)f[x(0)]}{[f[x(1)]-f[x(0)]]} \)
x(0)=1 and x(1)=2, f(x0)=-8 and f(x1)=6
Hence x2= 1.571.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Numerical Methods.

To practice all areas of Numerical Methods, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn