Matrix Inversion Questions and Answers – Gauss Elimination Method – 2

«
»

This set of Numerical Methods Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Gauss Elimination Method – 2”.

1. Which of the following step is not involved in Gauss Elimination Method?
a) Elimination of unknowns
b) Reduction to an upper triangular system
c) Finding unknowns by back substitution
d) Evaluation of cofactors
View Answer

Answer: d
Explanation: Elimination of unknowns, reduction to an upper triangular system and finding unknowns by back substitution are the primary steps involved in Gauss Elimination.
advertisement

2. Gauss Elimination Method is well adopted for which of the application?
a) Computer operations
b) Network circuit problems
c) MATLAB operations
d) Telecommunication operations
View Answer

Answer: a
Explanation: Gauss Elimination Method is well adopted for computer operations. It is an effective and fast process.

3. What are the coefficients of the equation obtained during the elimination called?
a) Joints
b) Pivots
c) Calculated coefficients
d) Operative coefficients
View Answer

Answer: b
Explanation: The coefficients of the equation obtained during the elimination are called as pivots.

4. How the transformation of coefficient matrix A to upper triangular matrix is done?
a) Elementary row transformations
b) Elementary column transformations
c) Successive multiplication
d) Successive division
View Answer

Answer: a
Explanation: The transformation of coefficient matrix A to upper triangular matrix is done through elementary row transformations. We will not lead towards the correct answer if we’ll perform transformations in rows as well as columns.

5. How many types of pivoting are there?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two types of pivoting, namely, partial and complete pivoting.

6. The modified procedure of complete pivoting is called as ____________
a) Partial
b) Additional
c) Reduced
d) Modified
View Answer

Answer: a
Explanation: The modified procedure of complete pivoting is called as Partial Pivoting.

7. Apply Gauss Elimination method to solve the following equations.

x + 4y – z = -5
x + y – 6z = -12
3x – y – z = 4

a) x = 1.6479, y = -1.1408, z = 2.0845
b) x = 4.0461, y = -1.1408, z = 3.254
c) x = 7.2478, y = -2.586, z = 8.265
d) x = 2.8471, y = 5.5123, z = 2.0845
View Answer

Answer: a
Explanation: x + 4y – z = -5 ………(i)
x + y – 6z = -12 …………………..(ii)
3x – y – z = 4 …………………….(iii)

To eliminate x, operate (ii) – (i) and (iii) – 3(i),

advertisement

-3y – 5z = -7 ………………………(iv)
-13 + 2z = 19 ………………………(v)
To eliminate y, (v) – (13/3)(iv),
(71/3) z = (148/3)
Now by back substitution,
Z = \(\frac{148}{71}\) = 2.0845
Y = \(\frac{7}{3} – \frac{5}{3}(\frac{148}{71})\)
= \(\frac{-81}{71}\) = -1.1408
X = -5 -4\((\frac{-81}{71}) + (\frac{148}{71})\)
= \(\frac{117}{71}\) = 1.6479
Hence x = 1.6479, y = -1.1408, z = 2.0845.

8. Apply Gauss Elimination method to solve the following equations.

10x – 7y = 3z + 5u = 6
-6x + 8y – z – 4u = 5
3x + y + 4z + 11u = 2 
5x – 9y – 2z + 4u = 7

a) u = 1, z = -7, y = 4, x = 5
b) u = 1, z = -7, y = 4, x = 5
c) u = 1, z = -7, y = 4, x = 5
d) u = 1, z = -7, y = 4, x = 5
View Answer

Answer: d
Explanation: 10x – 7y = 3z + 5u = 6 …….(i)
-6x + 8y – z – 4u = 5 ………………….(ii)
3x + y + 4z + 11u = 2 ………………….(iii)
5x – 9y – 2z + 4u = 7 ………………….(iv)

To eliminate x, operate
[(ii) – \((\frac{-6}{10})\) (i)], [(iii) – \(\frac{3}{10}\)(i)] and [(iv) – \(\frac{5}{10}\)(i)]

3.8y + 0.8z – u = 8.6 ……………………(v)
3.1y + 3.1z + 9.5u = 0.2 …………………(vi)
-5.5y – 3.5z + 1.5u = 4 ………………….(vii)

To eliminate y, operate [(vi) – \(\frac{3.1}{3.8}\)(v)], [(vii) – \(\frac{5.5}{3.8}\)(v)],

2.447z + 10.31u = -6.815 …………………(viii)
-2.342z + 0.052u = 16.44 …………………(ix)

To eliminate z operate [(ix) – \((\frac{-2.342}{2.447})\) (viii)] ,
9.924u = 9.924
By back substitution,
u = 1, z = -7, y = 4, x = 5.

advertisement

9. Apply Gauss Elimination method to solve the following equations.

2x + y + z = 10
3x + 2y + 3z = 18
X + 4y + 9z = 16

a) X = 7, y = -4, z = 5
b) X = 7, y = -9, z = 5
c) X = 5, y = 1, z = -8
d) X = 5, y = 1, z = -3
View Answer

Answer: b
Explanation:
2x + y + z = 10 ………………….(i)
3x + 2y + 3z = 18 ………………..(ii)
x + 4y + 9z = 16 …………………(iii)

To eliminate x, operate (i) – 2(iii), (ii) – 3(iii)

7y + 17z = 22 ……………………(iv)
5y + 12z = 15 ……………………(v)

To eliminate y, operate [(iv) – \(\frac{7}{5}\)(v)]
0.2z = 1
By back substitution,
z = 5
7y = 22 – 85
y= -9
x = 16 + 36 – 45
x = 7
Hence, x = 7, y = -9, z = 5.

10. Apply Gauss Elimination method to solve the following equations.

2x – y + 3z = 9
x + y + z = 6
x – y + z = 2

a) X = 5, y = 14, z = 5
b) X = -13, y = 4, z = 15
c) X = -13, y = 1, z = -8
d) X = 13, y = 1, z = -8
View Answer

Answer: b
Explanation: 2x – y + 3z = 9 ……….(i)
x + y + z = 6 ……………………(ii)
x – y + z = 2 ……………………(iii)

To eliminate x, operate (ii) – (iii)
y = 4
Now, operate (i) – 2(ii),
-3y + z = 3
Now by back substitution,
Z = 15
X + 4 +15 = 6
X = -13.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Numerical Methods.

To practice all areas of Numerical Methods, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn