Simultaneous Algebraic Equations Questions and Answers – Introduction to Matrices

«
»

This set of Numerical Methods Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Introduction to Matrices”.

1. Which of the following option is correct when addition of two matrices A and B is possible?
a) both are rectangular
b) both have same order
c) no of columns of A is equal to columns of B
d) no of rows of A is equal to no of columns of B
View Answer

Answer: b
Explanation: This is because addition is only possible if each element in one matrix has a corresponding element in the second matrix. This will occur when both the matrices have same order.
advertisement

2. If A is a symmetric matrix, then At will be equal to which of the following?
a) A
b) |A|
c) 0
d) diagonal matrix
View Answer

Answer: a
Explanation: This is because for a symmetric matrix, elements in the row of a certain column are same as the elements in a certain row. Hence, a matrix and its transpose remain same.

3. Which of the following option is correct when multiplication of two matrices A and B is possible?
a) both are rectangular
b) both have same order
c) number of rows of A is equal to rows of B
d) number of rows of A is equal to number of columns of B
View Answer

Answer: c
Explanation: Multiplication is possible only when number of columns of A is equal to rows of B. And, the matrices having same order do follow this property.

4.The matrix \(\begin{bmatrix}5&0\\0&5\end{bmatrix}\) is?
a) Even matrix
b) Odd matrix
c) Scalar matrix
d) Identity matrix
View Answer

Answer: c
Explanation: If the identity matrix has other numbers in place of 1 it is said to be a scalar matrix. Identity matrix is also a type of scalar matrix.

5. What do we call the number of non-zero rows in an echelon matrix?
a) reduced echelon matrix
b) order of a matrix
c) determinant of a matrix
d) rank of a matrix
View Answer

Answer: d
Explanation: The number of non-zero rows in an echelon matrix is called as rank of a matrix. This is a method used to determine the rank of a matrix.
advertisement

6. If AB exists, then (AB)-1 will be equal to which of the following?
a) A-1 B-1
b) B-1 A-1
c) AB
d) BA
View Answer

Answer: a
Explanation: Inverse acts on product inversely. The inverse operation acting on the product first applies on the last matrix and then moves towards the first matrix if product is of more than two matrices.

7. Which of the following is true if two matrices A and B are equal?
a) both are rectangular
b) both have same order
c) number of columns of A is equal to columns of B
d) both have same order and equal corresponding elements
View Answer

Answer: d
Explanation: Both should have same order and equal corresponding elements. This is the criterion for being equal.

8. What do we call the matrices obtained by changing rows and columns?
a) rectangular matrix
b) transpose
c) symmetric
d) scalar
View Answer

Answer: b
Explanation: Matrix obtained by changing rows and columns is called as transpose. It can be obtained by exchanging the indices of elements of the matrix.

9. What is the order of the matrix with m rows and n columns?
a) m + n
b) n x n
c) m x m
d) m x n
View Answer

Answer: d
Explanation: The order of a matrix is given by number of rows X number of columns. So, here it is m X n.

10. What is the order of the matrix [2 4 3]?
a) 1 X 3
b) 3 X 1
c) 1 X 1
d) 3 X 3
View Answer

Answer: a
Explanation: Order of a matrix is given by number of rows X no. of columns. Here, number of rows is 1 and number of columns is 3.
advertisement

11. Which of the following is true if A is a singular matrix?
a) It contains all elements equal to 1
b) It contains single element
c) Its determinant is zero
d) It contains all elements equal to 0
View Answer

Answer: c
Explanation: A matrix is called singular if its determinant is equal to zero. A matrix containing all elements equal to 0 is called as a null matrix.

12. What is x, if P = \(\begin{bmatrix}1&4\\2&x\end{bmatrix}\) is a singular matrix?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
View Answer

Answer: d
Explanation: x (1) – 2(4) = 0
x = 8.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Numerical Methods.

To practice all areas of Numerical Methods, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn