Flexible AC Transmission System MCQ (Multiple Choice Questions)

Here are 1000 MCQs on FACTS (Chapterwise).

1. What is the full form of FACTS in the context of power systems?
a) Flexible Alternating Current Transmission Systems
b) Functional Automatic Circuit Transfer System
c) Frequency-Activated Control Transfer Scheme
d) Flexible AC Transmission Systems
View Answer

Answer: d
Explanation: FACTS stands for Flexible AC Transmission Systems, referring to a set of devices and systems utilized in power transmission networks to enhance control, stability, and efficiency in alternating current (AC) systems.

2. What is the primary function of a Static Var Compensator (SVC) in a Flexible AC Transmission System (FACTS)?
a) Regulates active power
b) Controls reactive power
c) Adjusts frequency
d) Monitors voltage stability
View Answer

Answer: b
Explanation: An SVC in a FACTS system primarily manages reactive power flow to stabilize voltage levels in the network.

3. What components make up the UPFC, an interconnected FACTS device?
a) SVC and SSSC
b) STATCOM and TCSC
c) STATCOM and SSSC
d) STATCOM and SVC
View Answer

Answer: c
Explanation: UPFC is an interconnected FACTS device, consisting of STATCOM and SSSC. Hence it constitutes of two voltage sourced converters. These back-to-back connected converters are operated through a common dc link.
advertisement
advertisement

4. A FACTS Converter is a single-element device.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A FACTS Converter is NEVER a single-element device. A converter structure may be considered as an assembly of valves connected with other equipments. Again each valve consists of a group of assembled power devices. These power devices, in turn, require snubber circuits and drive circuits for their proper functioning.

5. Which FACTS device primarily functions to dampen power system oscillations and enhance transient stability?
a) Interline Power Flow Controller (IPFC)
b) Thyristor-Controlled Series Reactor (TCSR)
c) Static Synchronous Series Compensator (SSSC)
d) Static Compensated Series Reactor (SCSR)
View Answer

Answer: c
Explanation: The SSSC is used to dampen system oscillations and improve transient stability by controlling power flow.

6. What are the assemblies of AC switches employed in FACTS controllers made of?
a) decoupled power devices
b) unconnected power devices
c) loosely connected power devices
d) back-to-back connected power devices
View Answer

Answer: d
Explanation: The ac switches employed in FACTS controllers are assemblies of back-to-back connected power devices. Along with them are present the requisite snubber circuits for the power devices and essential gate drive circuits, as designed. The turning-on and turning-off capabilities of the chosen gate drives play a vital role in the functioning of the FACTS controllers.

7. In FACTS, how is the insertion transformer connected?
a) reduces harmonics
b) helps in short circuit protection
c) increases the output voltage
d) provides storage
View Answer

Answer: c
Explanation: Insertion transformer connected in FACTS increases the output voltage. Basically it is connected between the output of the converter and the transmission line. So it increases the output voltage of the converter to feed the transmission line with the desired voltage value.
advertisement

8. Which of the following FACTS device has the capability to turn on and off upon command?
a) GCSC
b) TCSC
c) Neither GCSC nor TCSC
d) Either GCSC or TCSC
View Answer

Answer: a
Explanation: Among the given FACTS devices, GCSC has the capability to turn on and off upon command. This is because GTOs are incorporated in GCSC while conventional thyristors are employed in TCSC. By its inherent property, GTO gives the flexibility of switching on or off the required capacitor by turning on or off its gate as per the command.

9. What is used to achieve fast and unrestricted thyristor control in FACTS?
a) Off-load tap changer can be
b) On-load tap changer can be
c) Off-load tap changer cannot be
d) On-load tap changer cannot be
View Answer

Answer: b
Explanation: On-load tap changer can be used to accomplish fast and unrestricted thyristor control in FACTS. The regulating transformer employed in this concept can do the insertion of voltage from its appropriate taps. Also converters can be aptly configured to offer the desired voltage injection to compensate for the required unit. Thus voltage and phase angle regulation can be achieved in FACTS.
advertisement

10. Which of the following FACTS devices consists of a resistor?
a) TCPST
b) TCVR
c) TCVL
d) TCBR
View Answer

Answer: d
Explanation: TCBR consists of a resistor which is thyristor switched. TCVL contains a variable resistor (varistor) made of metal-oxide. Transformer is present in both TCVR and TCPST.

11. Which of the following has the highest influence on voltage control?
a) TCSC
b) SVC
c) SSSC
d) TCPAR
View Answer

Answer: b
Explanation: Of the given options, SVC has the highest influence on voltage control. TCPAR shows an average influence on voltage control. Both TCSC and SSSC have the least influence on voltage control.

12. What type of FACTS controller does the IPFC represent as a unified system?
a) shunt
b) series
c) series-series
d) shunt-series
View Answer

Answer: d
Explanation: IPFC is basically a unified series-series FACTS controller. Here the series controllers are separately connected to each line of a multiline transmission network and they are connected via the power dc link. Hence the ‘combined series-series compensation’ is employed by an IPFC.

13. How does the application of power electronics feature in the transmission domain of electrical power systems?
a) HVDC and FACTS
b) Only FACTS
c) Only HVDC
d) AC
View Answer

Answer: a
Explanation: In the transmission arena of electrical power system, application of power electronics comprises of High-Voltage Direct Current (HVDC) power transmission and Flexible AC Transmission System (FACTS). HVDC involves conversion of ac to dc at one end and conversion of dc to ac at the other end; in the range of a hundred megawatts to a few thousand megawatts. ‘FACTS’ employs conversion and/or switching power electronics, in the range of a few tens to a few hundred megawatts.

14. While enhancing the system stability of an ac transmission system of mesh network, a FACT controller can be a thyristor-controlled ________
a) series inductor
b) series capacitor
c) phase angle -regulator
d) series inductor or a series capacitor or a phase angle -regulator
View Answer

Answer: d
Explanation: To enhance the system stability of an ac transmission system of mesh network, a FACT controller can be a thyristor-contolled series inductor or a series capacitor or a phase angle –regulator. A series capacitor added to a line in a mesh network helps to remove overload from the other overloaded line. A series inductor added to a line in a mesh network helps to remove overload from the same overloaded line to which it is connected.

15. In the voltage/current-sourced FACTS controller, the ac input current/voltage varies in magnitude and also in any phase relationship to the system current/voltage.
a) current, current, current
b) voltage, voltage, current
c) voltage, voltage, voltage
d) voltage, current, voltage
View Answer

Answer: b
Explanation: In the voltage-sourced FACTS controller, the ac input voltage varies in magnitude and also in any phase relationship to the system current. Whereas, in the current-sourced FACTS controller, the ac input current varies in magnitude and also in any phase relationship to the system voltage. From overall economic point of view, the voltage-sourced converters seem to be preferred in FACTS technology.


Chapterwise Multiple Choice Questions on FACTS

Flexible AC Transmission System MCQ - Multiple Choice Questions and Answers

Our 1000+ MCQs focus on all topics of the FACTS subject, covering 100+ topics. This will help you to prepare for exams, contests, online tests, quizzes, viva-voce, interviews, and certifications. You can practice these MCQs chapter by chapter starting from the 1st chapter or you can jump to any chapter of your choice.
  1. AC Transmission System – Conventional & Flexible
  2. FACTS Devices
  3. FACTS – Power Semiconductor Devices – 1
  4. FACTS – Power Semiconductor Devices – 2
  5. Shunt Compensation in FACTS
  6. Voltage and Phase Angle Regulation in FACTS
  7. Combined Compensators in FACTS
  8. Special Purpose FACTS Controllers

2. FACTS Devices

The section contains questions and answers on FACTS devices, FACTS controllers, and their functions.

  • FACTS Devices
  • FACTS Controllers
  • FACTS Controllers – Set 2
  • FACTS Controllers – Set 3
  • Functions of FACTS Controllers
  • 4. FACTS – Power Semiconductor Devices – 2

    The section contains multiple choice questions and answers on voltage and current sourced converters, thyristor converters, single phase and three phase bridge converters, and the comparison between current-sourced and voltage-sourced converters.

  • Voltage Sourced Converter
  • Voltage Sourced Converter – Set 2
  • Current Sourced Converter
  • Current Sourced Converter – Set 2
  • Current Sourced Converter – Set 3
  • Thyristor Based Converter
  • Thyristor Based Converter – Set 2
  • Thyristor Based Converter – Set 3
  • Current-Sourced Versus Voltage-Sourced Converters
  • Current-Sourced Versus Voltage-Sourced Converters – Set 2
  • Current-Sourced Versus Voltage-Sourced Converters – Set 3
  • 5. Shunt Compensation in FACTS

    The section contains questions and answers on STATCOM, SVC, GCSC, TSSC, TCSC, switching converter-type series compensators, SSSC, and series reactive compensators.

  • STATCOM
  • SVC
  • GCSC, TSSC and TCSC
  • Switching Converter Type Series Compensators
  • SSSC and Immunity to SSR
  • Series Reactive Compensators
  • 6. Voltage and Phase Angle Regulation in FACTS

    The section contains MCQs on TCVR, static voltage, thyristor controlled voltage and phase angle regulators.

  • Static Voltage and Phase Angle Regulators
  • Thyristor-Controlled Voltage and Phase Angle Regulators
  • Thyristor-Controlled Voltage and Phase Angle Regulators – Set 2
  • Thyristor-Controlled Voltage and Phase Angle Regulators – Set 3
  • TCVR
  • 7. Combined Compensators in FACTS

    The section contains multiple choice questions and answers on upfc, ipfc, and multifunctional facts controllers.

  • UPFC
  • IPFC
  • Multifunctional FACTS Controllers
  • 8. Special Purpose FACTS Controllers

    The section contains questions and answers on FACTS controllers such as tcbr and ngh-ssr damping scheme.

  • Special Purpose Controllers – NGH-SSR Damping Scheme
  • TCBR
  • If you would like to learn "Flexible AC Transmission System (FACTS)" thoroughly, you should attempt to work on the complete set of 1000+ MCQs - multiple choice questions and answers mentioned above. It will immensely help anyone trying to crack an exam or an interview.

    Wish you the best in your endeavor to learn and master Flexible AC Transmission System (FACTS)!

    advertisement
    advertisement
    Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

    Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
    Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
    Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

    Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.