Probability and Statistics Questions and Answers – Testing of Hypothesis

«
»

This set of Probability and Statistics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Testing of Hypothesis”.

1. A statement made about a population for testing purpose is called?
a) Statistic
b) Hypothesis
c) Level of Significance
d) Test-Statistic
View Answer

Answer: b
Explanation: Hypothesis is a statement made about a population in general. It is then tested and correspondingly accepted if True and rejected if False.
advertisement

2. If the assumed hypothesis is tested for rejection considering it to be true is called?
a) Null Hypothesis
b) Statistical Hypothesis
c) Simple Hypothesis
d) Composite Hypothesis
View Answer

Answer: a
Explanation: If the assumed hypothesis is tested for rejection considering it to be true is called Null Hypothesis. It gives the value of population parameter.

3. A statement whose validity is tested on the basis of a sample is called?
a) Null Hypothesis
b) Statistical Hypothesis
c) Simple Hypothesis
d) Composite Hypothesis
View Answer

Answer: b
Explanation: In testing of Hypothesis a statement whose validity is tested on the basis of a sample is called as Statistical Hypothesis. Its validity is tested with respect to a sample.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. A hypothesis which defines the population distribution is called?
a) Null Hypothesis
b) Statistical Hypothesis
c) Simple Hypothesis
d) Composite Hypothesis
View Answer

Answer: c
Explanation: A hypothesis which defines the population distribution is called as Simple hypothesis. It specifies all parameter values.

5. If the null hypothesis is false then which of the following is accepted?
a) Null Hypothesis
b) Positive Hypothesis
c) Negative Hypothesis
d) Alternative Hypothesis.
View Answer

Answer: d
Explanation: If the null hypothesis is false then Alternative Hypothesis is accepted. It is also called as Research Hypothesis.
advertisement

6. The rejection probability of Null Hypothesis when it is true is called as?
a) Level of Confidence
b) Level of Significance
c) Level of Margin
d) Level of Rejection
View Answer

Answer: b
Explanation: Level of Significance is defined as the probability of rejection of a True Null Hypothesis. Below this probability a Null Hypothesis is rejected.

7. The point where the Null Hypothesis gets rejected is called as?
a) Significant Value
b) Rejection Value
c) Acceptance Value
d) Critical Value
View Answer

Answer: d
Explanation: The point where the Null Hypothesis gets rejected is called as Critical Value. It is also called as dividing point for separation of the regions where hypothesis is accepted and rejected.
advertisement

8. If the Critical region is evenly distributed then the test is referred as?
a) Two tailed
b) One tailed
c) Three tailed
d) Zero tailed
View Answer

Answer: a
Explanation: In two tailed test the Critical region is evenly distributed. One region contains the area where Null Hypothesis is accepted and another contains the area where it is rejected.

9. The type of test is defined by which of the following?
a) Null Hypothesis
b) Simple Hypothesis
c) Alternative Hypothesis
d) Composite Hypothesis
View Answer

Answer: c
Explanation: Alternative Hypothesis defines whether the test is one tailed or two tailed. It is also called as Research Hypothesis.
advertisement

10. Which of the following is defined as the rule or formula to test a Null Hypothesis?
a) Test statistic
b) Population statistic
c) Variance statistic
d) Null statistic
View Answer

Answer: a
Explanation: Test statistic provides a basis for testing a Null Hypothesis. A test statistic is a random variable that is calculated from sample data and used in a hypothesis test.

11. Consider a hypothesis H0 where ϕ0 = 5 against H1 where ϕ1 > 5. The test is?
a) Right tailed
b) Left tailed
c) Center tailed
d) Cross tailed
View Answer

Answer: a
Explanation: In the given example since H1 lies to the right of the Ho that is the Null Hypothesis the test is referred as a Right tailed test.

12. Consider a hypothesis where H0 where ϕ0 = 23 against H1 where ϕ1 < 23. The test is?
a) Right tailed
b) Left tailed
c) Center tailed
d) Cross tailed
View Answer

Answer: b
Explanation: In the Normal Distribution curve of both the hypothesis the H1 hypothesis lies to the left of the Null hypothesis hence the test is a Left tailed.

13. Type 1 error occurs when?
a) We reject H0 if it is True
b) We reject H0 if it is False
c) We accept H0 if it is True
d) We accept H0 if it is False
View Answer

Answer: a
Explanation: In Testing of Hypothesis Type 1 error occurs when we reject H0 if it is True. On the contrary a Type 2 error occurs when we accept H0 if it is False.

14. The probability of Type 1 error is referred as?
a) 1-α
b) β
c) α
d) 1-β
View Answer

Answer: c
Explanation: In Testing of Hypothesis Type 1 error occurs when we reject H0 if it is True. The probability of H0 is α then the error probability will be 1- α.

15. Alternative Hypothesis is also called as?
a) Composite hypothesis
b) Research Hypothesis
c) Simple Hypothesis
d) Null Hypothesis
View Answer

Answer: b
Explanation: Alternative Hypothesis is also called as Research Hypothesis. If the Null Hypothesis is false then Alternative Hypothesis is accepted.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Probability and Statistics.

To practice all areas of Probability and Statistics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.