Probability and Statistics Questions and Answers – F-Distribution

«
»

This set of Probability and Statistics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “F-Distribution”.

1. The mean of the f – distribution is equal to ___________
a) v2 / (v2 – 2) for v2 > 2
b) v2 / (v2 – 2)2 for v2 > 2
c) v2 / (v2 – 2)3 for v2 > 2
d) v2 / (v2 – 2)-1 for v2 > 2
View Answer

Answer: a
Explanation: The mean of the distribution is equal to v2 / (v2 – 2) for v2 > 2. v2 denotes the degree of freedom of F-Distribution.
advertisement

2. Variance is equal to [(v1 + v2 – 2)] / [v1 * (v2 – 2)2 * (v2 – 4)] for v2 > 4 for a f-Distribution.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Variance is equal to [2 * \(v_2^2\) * (v1 + v2 – 2)] / [ v1 * (v2 – 2)2 * (v2 – 4)] for v2 > 4 for a f-Distribution where v1 and v2 denote the degrees of freedom of f-Distribution.

3. Which of the following distributions is Continuous?
a) Binomial Distribution
b) Hyper-geometric Distribution
c) F-Distribution
d) Poisson Distribution
View Answer

Answer: c
Explanation: Binomial, Poisson and Hyper geometric distributions are Discrete Distributions. Only F- Distribution is Continuous Distribution in the given Distributions.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following distributions is used to compare two variances?
a) T – Distribution
b) F – Distribution
c) Normal Distribution
d) Poisson Distribution
View Answer

Answer: b
Explanation: F – Distribution is used when we require for comparing two variances. It uses a f-Test to compare two values of variances.

5. F-Distribution cannot take negative values.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of the F-distribution is always positive, or zero. The variances are the square of the deviations and hence cannot assume negative values. Its value lies between 0 and ∞.
advertisement

6. Find Variance for an F-Distribution with v1=5 and v2=9.
a) 1.587
b) 1.378
c) 1.578
d) 1.498
View Answer

Answer: a
Explanation: For a f – Distribution:
Var(X) = [2 * \(v_2^2\) * (v1 + v2 – 2)] / [v1 * (v2 – 2)2 * (v2 – 4)] for v2 > 4 where v1 and v2 denote the degrees of freedom of f-Distribution.
Hence Var(X) = [2 * 92 * (14 – 2)] / [5 * (9 – 2)2 * (9- 4)] = 1.587.

7. The table shows the standard Deviation and Sample Standard Deviation for both men and women. Find the f statistic considering the Men population in numerator.

Population Population Standard Deviation Sample Standard Deviation
Men 30 35
Women 50 45
advertisement

a) 2.68
b) 1.34
c) 1.68
d) 1.34
View Answer

Answer: c
Explanation: The f -statistic is calculated using the following equation:
f = [s1212]/[s2222].
where σ1 is the standard deviation of population 1
s1 is the standard deviation of the sample drawn from population 1
σ2 is the standard deviation of population 2
s1 is the standard deviation of the sample drawn from population 2.
f = (352/302)/(452/502)
f = (1225/900)/(2025/2500)
f = 1.361/0.81 = 1.68.

8. Calculate the value of f-statistic having a cumulative probability of 0.95.
a) 0.55
b) 0.5
c) 0.05
d) 0.05
View Answer

Answer: d
Explanation: The relation between f – statistic and cumulative probability is given as
If f – statistic = f α then, cumulative probability = (1 – α)
Hence, for cumulative probability 0.95
f – statistic = (1 – 0.95) = 0.05.
advertisement

9. There is only 1 parameter in F-Distribution.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 2 parameters in F-Distribution v1 and v2. They are called degrees of freedom of F-Distribution.

10. Find the Expectation for a F- Distribution variable with v1 = 7 and v2 = 8.
a) 4/7
b) 4/6
c) 4/3
d) 4/5
View Answer

Answer: c
Explanation: The Expectation for F-Distribution is given as
E(X) = v2 / (v2 – 2) for v2 > 2
Hence, E(X) = 8 / (8-2)
E(X) = 4/3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Probability and Statistics.

To practice all areas of Probability and Statistics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.